"Ik wil een investeerder die in mij gelooft, want ik weet wat ik wil"

De 29-jarige Nisha Van Wanzeele wil volgend jaar haar eigen lijn van huidverzorgingsproducten lanceren. Eentje zonder schadelijke of overbodige stoffen, benadrukt ze. “In 90 procent van de huidverzorgingsproducten zitten nutteloze en soms schadelijke bestanddelen voor onze huid. Ook in natuur- en biocosmetica.”

Al van jongsaf aan kampt Nisha Van Wanzeele met een extreem droge huid. Nisha, die geadopteerd is, werd iets minder dan 30 jaar geleden geboren in Zuid-India. Haar huid leek te lijden onder het Belgische klimaat. Nadat ze vergeefs bij dermatologen aanklopte, besloot ze zich maar zelf in wetenschappelijke lectuur te verdiepen. “Dokters schreven me allerlei zalfjes voor, maar weinig hielp. Daarom ben ik me zo’n vijf jaar geleden beginnen verdiepen in etnische dermatologie. Ik wou zèlf weten hoe de vork in de steel zit. Op het net vind je allerlei wetenschappelijke studies over het onderwerp. Vooral Amerikaanse, want bij ons is er nog bijna niets over te vinden. Ik ontdekte dat een donkere huid specifieke eigenschappen heeft en zich probeert aan te passen aan het Europese klimaat. Maar ik ontdekte ook dat in 90 procent van alle huidverzorgingsproducten in winkels en apotheken nutteloze en in sommige gevallen zelfs schadelijke cosmetische ingrediënten zitten. Ook in de natuur- en biocosmetica, die zichzelf nochtans als gezond alternatief profileren.”

Huideigen vetten

Met de kennis die ze vergaard had, begon Nisha haar eigen zaak. Ze richtte een webshop op waarin ze alleen maar producten verkocht die voldeden aan haar strenge criteria, en ze gaf ook infosessies rond veilige en doeltreffende huidverzorging. Ze begon zelfs een online magazine, Expressing Our Beauty. Maar dat volstond op den duur niet. “Er was uiteindelijk maar één merk dat aan alle criteria voldeed. En een onbekend merk verkopen via een webshop werkt niet, heb ik gemerkt. Er was wel interesse, maar mensen zijn van nature lui. Dat had Steve Jobs ook al begrepen: hij vond niets nieuws uit, hij maakte iets gebruiksvriendelijks. Daarom ben ik gestopt met de webwinkel en ga ik vanaf nul een huidverzorginglijn ontwikkelen in een Antwerps laboratorium. Het wordt iets unieks, voor alle typen mensen: blanken, niet-blanken, mannen, vrouwen, … . Het wordt een lijn van producten waarin huideigen vetten verwerkt worden, en die onder meer via apothekers zal verkocht worden. Goedkoop zullen ze niet zijn, maar ik denk dat mensen bereid zijn om voor kwaliteit te betalen. Ik heb gemerkt dat er een markt voor is. Ik geef ook nog privéconsultaties rond veilige en doeltreffende huidverzorging, en maandelijkse workshops.”

Nisha Van Wanzeele heeft absoluut geen dermatologische of zelfs maar medische achtergrond. “Ik heb bestuurskunde gestudeerd. Dat is te vergelijken met handelswetenschappen, maar dan gericht op de overheid. Ik heb altijd geweten dat ik in het bedrijfsleven wou werken, maar ik wou een stevige basisopleiding hebben. Ik heb geen medische achtergrond, maar ik heb me er op eigen houtje in verdiept.”

Startkapitaal: 300.000 euro

Steile ambities heeft Nisha sowieso. Binnen vijf jaar wil ze in België een referentie zijn in huidverzorging. En op termijn droomt ze ook van het veroveren van de Europese markt. Maar eer het zover is, is er nog werk aan de winkel. “Ik moet nog een naam kiezen voor de lijn, al heb ik wel al een designbureau gekozen en weet ik ook al waar de productie zal gebeuren. En nog veel belangrijker: ik zoek nog een investeerder. Ik heb een startkapitaal van 300.000 euro nodig. Mijn businessplan is zo goed als af. Het enige probleem is dat veel mensen bij ons alleen maar willen investeren in bedrijven die al iets bewezen hebben en geld nodig hebben om extra te groeien. Bij mij moeten investeerders meer risico nemen. Ik wil iemand die in mij gelooft en me mijn ding laat doen, want ik weet wat ik wil. Ik ben creatief heel sterk, maar op financieel vlak mis ik bagage. Ik werk nu nog parttime in het contactcenter van financieel adviseur Optima, maar eens ik een investeerder gevonden heb, wijd ik me voltijds aan mijn huidverzorginglijn.”

Terug naar het hoofdartikel