Huwelijk Kate en William: 5 duizelingwekkende cijfers

Een klein en bescheiden huwelijk zit er niet in voor Kate Middleton en prins William. Met veel franjes en bravoure zal er op vrijdag 29 april getrouwd worden. En daar hangt ook een prijskaartje aan vast.

620 miljoen pond

Zoveel zou het huwelijk de Britse economie boosten, volgens sommige analysten. De merchandising rond het huwelijk, voedsel en drank die worden ingeslagen om thuis mee te feesten op deze hoogdag en de inkomsten van toerisme zouden de Britse economie zo’n 620 miljoen pond opleveren. Ook de mediasector kan een graantje meepikken. Verwacht wordt dat de uitzendingen van het huwelijk veel kijkers zullen trekken.

80 miljoen pond

Nog een getal om van te duizelen. Duizenden bezoekers zullen in de straten van Londen een glimp willen oppikken van het gelukkige paar. Dat betekent ook extra aandacht voor veiligheid en een groter risico op een terroristische aanslag. Duizenden extra politieagenten zullen die dag de meute in veilige banen moeten leiden. En dat allemaal op kosten van de Britse belastingbetaler.

5.000 weddenschappen

Veel stof tot praten geeft het koninklijk huwelijk van Kate en William. Maar het blijft niet bij praten alleen. Al 5.000 mensen zijn bij Paddy Power, één van de grootste Britse bookmakers, allerlei weddenschappen aangegaan. Je kan bijvoorbeeld wedden op het aankomstuur van de bruid, de kleur van hoed van de Queen, de huwelijkstaart, … Power verwacht dat er voor zo’n 1 miljoen pond gegokt zal worden.

3 pond voor een koninklijk kotszakje

Inderdaad, wil je braken in stijl, dan kan dat. Ontwerpster Lydia Leith maakte een vorstelijk kotszakje met daarop een illustratie van het koppel. Ze stelt het op haar website te koop voor een schamele 3 pond. Op zoek naar nog andere memorabilia? Naaste de gebruikelijke koffietassen en t-shirten, kan je je ook een pakje Kate en William condooms aanschaffen. Of wat denk je van een muismatje met opschrift ‘Calm down, you can still marry Harry’?

100.000 pond

Zoveel tellen de ouders van Kate Middleton neer voor het huwelijk van hun dochter. Onder andere het huwelijkskleed en de huwelijksreis worden daarmee bekostigd. Een financiële kater zullen de ouders van Middleton er niet aan overhouden. In 1987 richten ze namelijk Party Pieces op, een online bedrijf in feestartikelen. Het bedrijf werd doorheen de jaren een groot succes. Hun vermogen wordt geschat op zo’n 30 miljoen pond.

Foto: Flickr