Hoeveel verdient Playboy-oprichter Hugh Hefner?

84 is hij al, maar Hefner lijkt in de vorm van zijn leven. Deze week kondigde hij zijn verloving aan met de 24-jarige Crystal Harris. In 1953 verscheen het eerste nummer van Playboy. Hoeveel bracht Playboy hem op?

8.000 dollar voor lancering Playboy

Nadat Hefner in 1952 ontslag neemt als copywriter bij het tijdschrift Esquire, sprokkelt hij een jaar later bij verschillende investeerders een lening van 8.000 dollar bij elkaar voor de lancering van zijn eigen magazine. Het eerste nummer van Playboy verschijnt in december 1953. Marilyn Monroe siert de allereerste cover. De gedrukte exemplaren verkopen als zoete broodjes. Het best verkochte nummer is dat van november 1972. Op de cover staat model Pam Rawlings. Maar liefst 7.161.561 exemplaren gaan over de toonbank.

42 miljoen dollar

In 2009 wordt Hefner’s vermogen geschat op zo’n 42 miljoen dollar. Omdat hij dat jaar scheidt van zijn tweede vrouw Kimberley Conrad vinden een aantal financiële cijfers van de Playboy-oprichter hun weg naar het publiek.

Zo verdient Hefner in 2009 maandelijks 290.000 dollar. Die inkomsten komen onder andere van zijn bedrijf Playboy Enterprises Inc., uitgekeerde winsten, rentes op beleggingen, zijn bescheiden pensioen (413 dollar per maand), …
Nog een getal om van te duizelen: Hefner bezit, naast de aandelen van zijn eigen bedrijf, nog eens aandelen ter waarde van 37 miljoen dollar.

Eten voor 18.000 dollar per maand

Geld moet rollen, moet Hefner denken want zijn maandelijkse uitgaven zijn niet van de minste. Voor huur en andere huishoudelijke zaken geeft hij zo’n 53.000 dollar uit. Eten niet meegerekend, want daar spendeert hij maandelijks 18.000 dollar aan. Per maand gaat ook ongeveer 25.000 dollar naar ‘entertainment’.

Playboy Enterprises, Inc

Aanvankelijk wordt Playboy Enterprises, Inc. opgericht ter verkoop van het Playboy magazine. Maar in de loop der jaren wordt het bedrijf genoodzaakt zich toe te leggen op andere mediavormen. Er komt een televisiekanaal, DVD’s en de elektronische versie van het magazine: playboy.com. Van 1988 tot 2008 staat zijn oudste dochter Christie Hefner aan het hoofd van het bedrijf.

De harde concurrentiestrijd op het wereldwijde web maakt het Playboy Enterprises, Inc niet gemakkelijk. De inkomsten van de voorbije twee jaar dalen aanzienlijk. Het bedrijf lijdt in het eerste kwartaal van 2010 een verlies van 1 miljard dollar. Maar aan verkopen denkt Hefner helemaal niet. Meer nog, in juli 2010 doet hij een bod op de aandelen van het bedrijf die hij nog niet bezit. Daar heeft hij 185 miljoen dollar voor over.