Hoeveel verdient Homer Simpson per aflevering?

The Simpsons zijn binnenkort toe aan hun 23ste seizoen.  De animatieserie van de grappige Amerikaanse familie kent zelfs na meer dan 20 jaar nog een ongelooflijk succes. Welke bedragen spelen zich af achter de schermen van de serie?

22 seizoenen, 470 afleveringen

De animatieserie wordt  in 1987 door producer Matt Groening bedacht. The Simpsons worden voor het eerst als korte animatie getoond in The Tracey Ullman Show in 1987.  Groening baseert de personages van de gekke Amerikaanse familie op zijn eigen familieleden, waarbij hij de naam Bart gebruikt om zichzelf aan te duiden. In 1989 verschijnen ze als een volwaardige animatieserie van een half uur op FOX Broadcasting Company.

Sinds de start van de tv-serie in 1989 zijn er al 470 episodes gemaakt en zijn de cast en crew nu toe aan hun 23ste seizoen.

Simpsons the movie: 527 miljoen dollar

The Simpsons langspeelfilm komt in 2007 in de zalen en zal wereldwijd zo’n 527 miljoen dollar opbrengen.

Homer Simpson: 400.000 dollar per aflevering

asset/34605

Omdat de hoofdcast slechts uit 6 stemacteurs bestaat, nemen de verschillende stemacteurs meerdere personages voor hun rekening. Zo kruipt Dan Castellaneta, oftewel homer Simpson, ook wel in de personages van Abraham Simpson, Barney Gumble en Krusty de clown. Julie Kavner, oftewel de hese stem van Marge Simpson, spreekt ook de stemmen in voor de zussen van Marge, Patty en Selma.  De 4 andere stemmenacteurs van de hoofdcast zijn: Nancy Cartwright (Bart Simpson), Yeardley Smith (Lisa Simpson), Harry Shearer (Mr. Burns, Dr. Hibbert, schooldirecteur Skinner, …) en Hank Azaria (Moe, Apu, Wiggum).

Wanneer de show in 1989 opstart, verdient de hoofdcast 30.000 dollar per episode. In 1998 krijgen ze na een lang dispuut met FOX een opslag die hen 125.000 dollar per aflevering opbrengt. Ondertussen wordt de serie, door o.a. de DVD verkoop, immens populair. In 2004 vraagt de cast om die reden een opslag, die ze na een maand uiteindelijk van Fox krijgen. De cast zal vanaf dan tussen de 250.000 en de 360.000 dollar per aflevering betaald worden. In 2008 onderhandelen ze een laatste keer voor hun verdiensten. Resultaat: de leden van de hoofdcast verdienen nu zo’n 400.000 dollar per episode.

Erkenning voor The Simpsons

The Simpsons zijn razend populair en dat zie je ook aan hun trofeeënkast: ze mochten 27 Prime Time Emmy Awards, 27 Annie Awards en een Peabody Award mee naar huis nemen. Het magazine Time riep de The Simpsons in 1998 uit tot beste TV-serie. En in 2000 ontving de familie Simpson ook een ster in de Hollywood Walk of Fame.

Merchandising

Naast de animatieserie komt er ook heel wat merchandising aan te pas: stripboeken, de langspeelfilm, muziek, videospelletjes, DVD’s, kleding, posters, gezelschapsspelen, ... De lijst is eindeloos. Hoeveel die merchandising precies opbrengt, is moeilijk te achterhalen. Honderden bedrijven wereldwijd hebben een licentie om Simpsons personages te gebruiken in hun reclame. In 2008 zouden zou er zo’n 750 miljoen dollar zijn uitgegeven aan The Simpsons merchandising.

De allereerste kortfilmpjes van The Simpsons, toen enkel te zien in The Tracey Ullman Show: