Hoeveel verdient een leerkracht met 20 jaar ervaring?

Schooldirecteur, kleuterjuffrouw, hoogleraar, ... Ook in het onderwijs verschillen de lonen per functie. Zijn de verschillen groot? En zijn de leerkrachten zelf tevreden over hun loon?

Leerkracht lager onderwijs: 1.900 euro netto per maand

Reinhilde Claes (44) staat ongeveer twintig jaar in het basisonderwijs. Ze staat in de derde klas in de Gemeentelijke Basisschool in Houthalen-Helchteren en verdient netto 1.900 euro per maand.

“Iedereen wil natuurlijk altijd iets meer verdienen, maar ik ben tevreden met wat ik heb. Ik doe mijn job graag en er zijn ook enkele voordelen aan verbonden, zoals de vakantiedagen. Mijn loon werd tweejaarlijks geïndexeerd, maar binnen enkele jaren zit ik aan het plafond. Maar daar heb ik geen probleem mee. Ik heb geen kinderen, waardoor de financiële noden ook iets kleiner zijn. Het enige nadeel aan het lagere onderwijs is de vlakke carrière: je begint als leerkracht en dat blijf je ook. Er is geen streefdoel na verloop van tijd."

"Wat mijn mening is over het feit dat schooldirecteuren en een hoogleraar aan de universiteit een heel pak meer verdienen in vergelijking met mij? Ik heb daar geen enkel probleem mee, echt waar. Ik heb maar drie jaar hoger onderwijs gestudeerd, dan kan je niet verwachten dat je hetzelfde verdient. Hoogleraars en professoren hebben een stuk langer gestudeerd en hebben wellicht ook een iets zwaardere job en meer taken dan ik."

"Schooldirecteurs zijn leerkrachten die doorgroeien naar een andere job en daar ook meer verantwoordelijkheid dragen. In vergelijking met die grotere verantwoordelijkheid verdienen ze niet eens heel veel meer, vind ik. Daar vind ik het loonverschil zeker niet te groot. Integendeel, je moet veel zin hebben om dat te willen doen.”

En kijk ook eens in het loonzakje van een beginnende leerkracht en een hoogleraar.

Een overzicht van de lonen in het onderwijs, vind je hier.