Hoeveel verdient de 17-jarige Romelu Lukaku?

Romelu Lukaku is in de wolken na de interland tegen Rusland deze week. Hij scoorde zijn twee eerste goals voor de Rode Duivels. Hoeveel brengt het voetbal hem op?

Een kleine rondvraag leert dat er bij clubs en makelaars een haast heilige zwijgplicht bestaat over de spelerslonen. “We leven in een land waarin niet vrijuit gesproken wordt over de lonen van spelers. Bij ons staat bovendien uitdrukkelijk in de contracten dat er niets over de lonen mag gecommuniceerd worden”, zegt David Steegen, woordvoerder van Anderlecht.

500.000 euro bruto per jaar

“Zijn loon ligt rond 500.000 euro, schat ik. Voor Lukaku is dat behoorlijk, maar hij heeft een vader die de voetbalwereld kent en die wellicht zwaar onderhandeld heeft", zegt een makelaar die anoniem wil blijven. "Of de spelerslonen naar beneden gaan door de crisis? Voor de mindere spelers wel. Logisch, want de inkomsten verminderen, ook omdat het nieuwe televisiecontract wellicht een stuk minder inkomsten zal genereren.”

20 miljoen euro voor Lukaku?

Ondertussen hebben ook enkele Europese clubs hun oog laten vallen op de jonge Lukaku. Topclub Real Madrid is op zoek naar een derde spits en één van de namen op hun verlanglijstje is Romelu Lukaku. Voor de transfer hebben ze een budget van 20 miljoen euro. Voorlopig heeft Anderlecht nog geen bod ontvangen. "Maar dat zal ongetwijfeld nog wel komen", zei Anderlecht manager Herman Van Holsbeeck een tijdje geleden in Het Laatste Nieuws.

Loon gemiddelde Anderlecht speler

Tenslotte nog dit: de redactie van Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg berekende dat de gemiddelde Anderlechtspeler in het seizoen 2008/2009 bruto zowat 351.000 euro verdiende. Bij Club Brugge was dat 336.979 euro, bij Standard 248.336 euro.

Tekst: Dominique Soenens / Mies Cosemans - Foto: Isabel Pousset