Hoeveel verdiende kamervoorzitter Dewael met zijn eerste job?

Geboortedatum en -plaats: 13 oktober 1955, Lier

Opleiding: Licentiaat rechten, aangevuld met de opleiding notariaat

Werkervaring buiten de politiek: Advocaat (van 1978-1985)

In de politiek sinds: 1985

Website: dewael.com/NL/

Kamervoorzitter Patrick Dewael trekt de kamerlijst van Open VLD in Limburg. Ook aan hem legden we onze tien vragen voor: van welke job droomde hij als kind? Wat was zijn laatste opleiding? En deed hij ooit een vakantiejob?

1. Van welke job droomde je als kind? "Dokter"
2. Deed je ooit een vakantiejob? "In de zomer ging ik vaak fruitplukken. Ik heb als student ook administratief werk verricht in een bank."
3. Wat was je eerste echte job? Hoeveel verdiende je ermee? "Advocaat-stagair. Ik verdiende toen 5.000 Belgische frank per maand, dat is nu 125 euro."
4. Wanneer wil je zelf met pensioen? "Ik wil zo lang mogelijk aan de slag blijven, nu nog binnen de politiek, later in een andere job."
5. Welk advies geef je aan sollicitanten? Aan jongeren? "Twee bijzonder belangrijke eigenschappen voor vandaag zijn: meertaligheid en een open vizier naar de wereld."
6. Wat zijn je 3 sterkste/slechte kanten? Sterke kanten: doorzetter, goede organisator en goed in het motiveren van mensen; slechte kanten: ongeduldig, soms wat opvliegend en soms te veel aandacht voor details
7. Hoeveel uren per week werk je gemiddeld? 70u
8. Wat was de laatste opleiding die je volgde? Buitenlands seminarie in het kader van de Amerikaanse verkiezingen. Dit seminarie werd georganiseerd door Madeleine Albright, voormalig Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken en huidig voorzitter van het National Democratic Institute.
9. Wat was je grootste blunder tot nu toe? "Dat ik al eens te veel aandacht had voor de politiek en minder voor de kleine dingen des levens."
10. Wat doe je om je te ontspannen na je werk? Koken, fietsen, zwemmen en uit eten gaan.

Lees ook de antwoorden van de collega-politici.