Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoeveel man werkte aan de Burj Dubai?

Met zijn 828 meter en 162 verdiepingen is de gisteren ingehuldigde Burj Dubai (die voortaan de Burj Khalifa heet) officieel het meest megalomane bouwwerk ter wereld. Het Belgische bouwbedrijf Besix speelde een sleutelrol bij de constructie. Vacature had in Dubai een exclusief interview met hoofdingenieur Didier Bosredon. “Ik werk en woon al 16 jaar in Dubai, dan ben je natuurlijk een en ander gewoon”, klinkt het.


Logistieke puzzel


“Ruim vijf jaar terug zijn we gestart met de bouw van de toren en de voorbije maanden werkten ruim 10.000 werklui koortsachtig aan de afwerking van het gebouw. Een duizendtal onder hen waren in bij ons in dienst, als hoofdaannemer van het gebouw. De rest van de bouwvakkers en technici werkten voor tientallen verschillende onderaannemers. De grootste uitdaging was niet zozeer het bouwtechnische plaatje – al blijft dit gebouw voor een bedrijf als het onze natuurlijk een uniek visitekaartje – maar eerder de logistieke omkadering. Op een gegeven ogenblik waren er op de werf zowat 13.000 mensen tegelijk aan de slag. Ik kan je verzekeren, het is een zware klus om de aanvoer van al die mensen en al het materiaal dan op wieltjes te laten verlopen.”


Kostprijs: 1 miljard euro


Crisis of niet, de beschikbare ruimte in de toren is intussen volledig verkocht. Op de eerste veertig verdiepingen wordt een Armani-hotel ondergebracht. Daarboven komen er vijftig tot zestig verdiepingen met appartementen en de zestig bovenste verdiepingen zullen dienst doen als kantoorruimte. Op verdieping 123 komt er een observatorium dat ook toegankelijk zal zijn voor het grote publiek. “De toren telt een vijftigtal liften, die je in drie minuten naar boven voeren. In geval van brand kan een deel van het gebouw met helikopters geëvacueerd worden,” klinkt het nog. Het totale prijskaartje? “Dat zal rond de 1 miljard euro schommelen. En nee, van dergelijke bedragen vallen ze hier niet echt meer achterover (lacht).”


Golfregio


De oplevering van de Burj Khalifa betekent niet dat Besix in Dubai nu plots massaal mensen op straat moet zetten. “We hebben hier vandaag ruim 10.000 werknemers in de Golfregio, niet enkel in Dubai maar ook in andere Golfstaten zoals Quatar, Bahrein of Abu Dhabi. Onze mensen hier verhuizen dus naar andere werven in de regio. Ook ikzelf sluit dit hoofdstuk af, maar ik keer niet terug naar Europa. We hebben hier vijftien projecten in de Golf, ik weet dus nog wel wat gedaan.”


Tekst: Filip Michiels, Dubai - Foto: Susmit Dey