Hoe ziet de werkdag van een kinesist in de Tour eruit?


Steven Vrancken werkt al 5 jaar als kinesist voor de Belgische wielerploeg Omega Pharma-Lotto. Vooral de laatste week van de Tour vindt hij de zwaarste. Hoe verloopt de werkdag van een kinesist tijdens de Tour de France?

07.30 uur

"Samen met het andere personeel en de directie van de ploeg ontbijten we. Het uur van ontbijt is afhankelijk van het startuur van de rit. De renners eten doorgaans iets later dan ons. Na het ontbijt schiet ons team meteen in actie. De mecaniciens zetten de fietsen klaar en laden de auto's in. Ikzelf ben samen met de verzorgers verantwoordelijk voor de bevoorrading. Dat wil zeggen dat er eten, drank en ijs moet klaarstaan. De renners krijgen voor ze starten een startzakje van ons mee. Daar zitten taartjes en broodjes in. We geven ze ook energierepen en energiegel mee. Onderweg zijn er bevoorradingsposten waar onze verzorgers klaarstaan om de renners van onze ploeg te bevoorraden. Tijdens de voormiddag zijn we dus volop bezig met de praktische voorbereidingen van de rit."

12.30 uur

“De renners starten hun rit rond het middaguur. Het startuur is afhankelijk van de etappe die de renners moeten rijden. Voor ze vertrekken wrijven we hun benen in met zonnemelkolie. Twee ploegauto's met extra materiaal en eten rijden mee in de koers. Enkele verzorgers van ons team zorgen ondertussen dat ze paraat staan op de bevoorradingsposten. Nog twee andere verzorgers en een mecanicien reizen al af naar het volgende hotel. Zij ontfermen zich over de praktische regelingen van de kamers, zetten de massagetafels klaar, droppen de bagage op de juiste kamer, ... Ik ga met de rest van het team per bus naar de aankomst. De tourdirectie heeft speciaal voor de entourage van de renners een parcours uitgestippeld waardoor we zeker niet in een file kunnen belanden. Na een hele voormiddag druk in de weer te zijn, is de busrit een welkom rustmoment. Eigenlijk is het ook het enige rustmoment van de dag."

17.30 uur

"Na de finish van de renners, gaat het allemaal heel snel. Ik vang ze op en geef hen een frisdrankje om te bekomen. Ik geef hen duidelijke instructies over waar de ploegbus staat en hoe ze daar kunnen geraken. Dat is belangrijk, want de renners zijn moe en moeten zo snel mogelijk naar het hotel worden gebracht. Als er renners van onze ploeg naar de dopingcontrole moeten, zorg ik er ook voor dat onze dokter daarvan op de hoogte is. Van alle deelnemers moeten er na iedere rit gemiddeld 5 renners naar de dopingcontrole."

19.30 uur

"Aankomst in het hotel. Wij beginnen aan de nazorg van onze renners. Bij ons in de ploeg rijden 9 renners mee. Als kinesist behandel ik problemen die te maken hebben met het bekken en probeer ik nek en rug los te maken. De meest voorkomende klachten bij renners zijn pijn in de lage rug, overbelaste bekken en nekzeer. Vaak hebben ze ook last van ontstekingen aan de pezen. Met de valpartijen van de voorbije dagen zijn er heel wat meer nek- en rugklachten. Onze kopman Jurgen Van den Broeck heeft na zijn valpartij ook duim en wijsvinger zwaar verstuikt waardoor ik deze heb moeten intapen. Alles wat wij als kinesist en verzorgers doen, gebeurt in nauw overleg met de dokter. Hij volgt de renners van dichtbij op."

21.30 uur

“De renners kunnen na hun behandeling de benen onder tafel schuiven. Het personeel eet altijd wat later dan de renners. We willen hen dan ook zoveel mogelijk rust gunnen. Na het avondmaal zitten we met de staf nog even samen voor een briefing van de volgende dag. Daarna trekt iedereen naar zijn kamer. “

Hoe volhouden?

“De Tour de France blijft toch één van de meest stresserende rondes van het jaar. Het is allemaal net iets groter en iets belangrijker dan de andere wedstrijden. Alles moet dan ook tot in de puntjes geregeld zijn. Hoe ik het drie weken volhoud? Gewoon blijven verder doen. De laatste week is de zwaarste. Maar op de allerlaatste dag in Parijs zorgen we wel voor een mooie afsluiter. We boeken met de ploeg nog een extra nacht in een hotel en houden een bescheiden feestje. “

Tekst: Mies Cosemans

Lees ook:
- De werkdag van N-VA-kopman Bart De Wever
- Hoe ziet de werkdag van Minister De Clerck eruit?
- Hoe ziet de werkdag van een sales executive eruit?