Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe vertel je werknemers dat er dit jaar geen opslag in zit ?

Hoe vertel je werknemers dat er dit jaar geen opslag in zit ?

Het al dan niet geven van een loonsopslag is afhankelijk van een heel wat factoren. In de meeste gevallen zijn dit: indexering (en andere wettelijke regels), de resultaten van het bedrijf en de individuele prestaties en/of prestaties van het team.

Vele bedrijven hebben ook een loonbeleid waarin deze en andere parameters duidelijk zijn opgenomen.Extra pakket aan voordelen

 

 

Daarnaast is loon meer dan alleen traditionele vaste bedrag in cash. Veel bedrijven belonen hun medewerkers met een extra pakket aan voordelen; de zogenaamde ‘benefits’.

Een tussenkomst in het treinabonnement, een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, forfaitaire onkostenvergoedingen, premies, het aanbieden van kinderopvang en strijkdiensten: het pakket aan mogelijke benefits is de laatste jaren erg ruim en verscheiden geworden.

 

Totale waarde van hun loonpakket

 

Die groei aan voordelen maakt dat het voor werknemers niet altijd even duidelijk meer is wat nu de totale waarde van hun loonpakket is. Op het loonbriefje staat wel het feitelijke cashbedrag vermeld, maar wat is nu de waarde van de bedrijfs-gsm, van de firmawagen of van de hospitalisatieverzekering?

Slechts 48% van de ondervraagde werknemers wordt door zijn werkgever ingelicht over de totale waarde van zijn beloningspakket.

De boodschap dat er dit jaar geen opslag in zit is niet alleen ‘slecht nieuws’ voor de werknemer, maar is dus ook niet zo eenvoudig. Zo’n gesprek pak je dus best goed voorbereid aan. Heel concreet is het belangrijk als leidinggevende goed op de hoogte te zijn van het de verschillende parameters en de impact ervan op het loon van de werknemer.

Die informatie vind je als leidinggevende bij HR. Haal je informatie ook daarvandaan en stem af. Alhoewel de impact per persoon verschillend is, blijft de rest van de boodschap conseuqent. Naast de impact op het vast bedrag in cash bekijkt de leidinggevende in zijn voorbereiding ook best de andere voordelen en eventuele wijzigingen hierop.

De communicatie zelf wordt best kort en bondig gehouden. Het doel is de informatie over te maken aan de werknemer. Daarbij kan je als leidinggevende verwijzen naar de schikbare –standaard- achtergrondinformatie. Laat je vooral niet verleiden om in discussie/onderhandeling te treden, vaak heb je als leiddinggevende immers een beperkte impact op de parameters en treed je slechts op als boodschapper.