Hoe vaak moet je vakantie nemen om beter te presteren?

Op vrijdag zijn werknemers over het algemeen minder productief dan in het begin van de week. Dat heeft veel te maken met het weekend dat dan voor de deur staat, maar ook met het feit dat je af en toe je batterijen moet opladen. Daarom heeft elke werknemer in België recht op minimum 20 dagen betaald verlof. Die moeten ervoor zorgen dat je even kan bekomen van de werkdruk.

Hoe lang moet je vakantie zijn?

Hoe lang moet je vakantie nemen om lichamelijk en mentaal optimaal afstand te kunnen nemen van een hoge werkdruk? Dat hangt van meerdere factoren af. Enkele dagen volstaan als je kiest voor een rustvakantie weg van huis en geen werk meeneemt.

Hoe vaak moet je op vakantie?

Het heilzame effect van vakantie duurt meestal niet zo lang. Uit een onderzoek van twee Israëlische vorsers, Westman en Eden, in de jaren negentig blijkt dat er tijdens de vakantie inderdaad minder spanning is en dat die gunstige effecten even blijven hangen in de eerste weken na de werkhervatting. Volgens hen is die heilzame werking echter na drie weken al helemaal verdwenen.

Het is dus goed voor je productiviteit om er regelmatig eens voor een kortere periode tussenuit te knijpen. Het komt er dan op aan om je goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat een collega je werk tijdelijk overneemt. Je komt nooit helemaal tot rust als je het werk niet helemaal uit je hoofd zet.

Lees ook: Op hoeveel vakantie heb jij recht?