Hoe Stockholm Europa's groenste groeimachine werd


Slimme ecologische public relations en vooruitstrevende ict-investeringen: Stockholm staat onder stoom. Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie, bestempelt Stockholm als één van Europa’s snelst groeiende metropolen. Onze journalist trok naar de 'European Green Capital 2010', en kwam terug met deze fotoreportage.


asset/28179
De Franse ondernemer Xavier Aubry is op negen jaar tijd nog geen enkele keer naar het stadhuis van Stockholm moeten gaan. “De publieke elektronische dienstverlening kan bovendien helemaal in het Engels.”


asset/28184
Stockholm ontpopt zich tot de populairste toeristische bestemming ten noorden van Berlijn, aldus Olle Zetterberg van Stockholm Business Region, dat binnen- en buitenlandse investeerders warm maakt voor de Zweedse hoofdstad.


asset/28183
Onderneemster Sofia Svanteson typeert de arbeidsethos in haar snelgroeiend bedrijf: “Ken je de bedrijfscultuur van Pixar? Hier spreekt iedereen elkaar ook op gelijke voet aan. Als manager weet ik het niet altijd beter.”


asset/28185
Panoramisch uitzicht op een besneeuwd stuk van Kista Science City, Stockholms ict-cluster. Met onder meer de lokale grootheid Ericsson als trekker ontwikkelt die cluster zich tot wereldtopper in mobiele communicatie.


asset/28186
Passagiersboten tussen Rusland, de Baltische staten en Stockholm boeren goed. De vergroening van Stockholm Royal Seaport kondigt zich aan als één van Europa’s grootste stedelijke infrastructuurprojecten.


asset/28181
Ondanks de eco-eretitel ‘Green Capital of Europe’ tempert Aaron Kaplan, projectmanager van het Stockholmse cleantechnetwerk, al te veel enthousiasme: “Als Zweden niet CO2-vrij kan zijn, kan niemand dat. Zweden heeft veel waterkracht en biomassa in huis.”


asset/28180
Meer en meer megasteden profileren zich als ecocities. Koren op de molen van de Zweedse cleantechparel Envac, dat pionierde in het vacuüm ondergronds transport van afval. Directeur communicatie Jonas Törnblom: “Het grote probleem in China: de loonkost daar bedraagt één twintigste van de kostprijs van ons systeem.”


asset/28187
Cleantechpionier Tomas Almesjö roept Europa op om alle middelen te bundelen. “Vroeger groeiden multinationals over vijftig, honderd jaar. Google bestond een paar jaar geleden niet eens. We hebben nood aan een eenvoudiger Europa en meer middelen vroeger in het project.”


Tekst: Nico Schoofs - Foto's: Jonas Lampens


Op zoek naar nog meer economische achtergrondinfo over Stockholm?
http://www.stockholmbusinessregion.se: uitgebreide info over de sterke pijlers van de economie in Stockholm.
www.kista.com: de webstek van Kista Science City, Stockholms ict-parel.