Hoe Praag uitgroeide tot het Silicon Valley aan de Moldau

Praag ontpopte zich de voorbije jaren tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters ter wereld, maar anno 2010 biedt het ook onderdak aan een haast eindeloos lijstje binnen- en buitenlandse it-bedrijven. Een fotoreportage vanuit het Europa's nieuwste technologiehub.


asset/28357


Honderd miljoen pc-gebruikers wereldwijd beschermen zich tegen virussen en andere ongewenste intriganten met de antivirussoftware van AVG. Made in Tsjechië, jawel. AVG groeide de voorbije jaren als kool, en dat wekte onder meer de belangstelling van het Amerikaanse Intel, dat fors investeerde in het Tsjechische groeibedrijf. 


asset/28358


CSOB, de Tsjechische dochter van onze eigenste KBC, groeide het voorbije decennium uit tot de grootste bank van Tsjechië. Hun gloednieuwe hoofdkwartier, even buiten Praag, viel verschillende keren in de prijzen omwille van de vernieuwende en bijzonder 'groene' architectuur.


asset/28359


Businessincubator CKD is een van de vele initiatieven die mikken op jonge, innovatieve bedrijfjes in de regio Praag. Met steun van de Europese Unie krijgen beloftevolle start-ups hier bedrijfsruimte en andere faciliteiten aangeboden.


asset/28360


Van IBM over Dell of DHL to eBay en Skype: tientallen grote multinationals streken de voorbije jaren in Praag neer met een productie- of onderzoeksite of vestigden er hun Europese hoofdkwartier. Dat resulteerde in duizenden nieuwe banen en in het ontstaan van honderden lokale it-bedrijfjes.


asset/28361


De kantoren in een buitenwijk van Praag ogen eerder sjofel, maar het Belgische it-bedrijf NewLink doet het al jarenlang bijzonder goed in Tsjechië.


asset/28362


De gezelligheid en architecturale pracht van Praag vormen in de ogen van heel wat multinationals een extra troef. “Het is nu eenmaal een stuk eenvoudiger om hoogopgeleide expats naar hier te lokken, dan pakweg naar Boekarest.”


Tekst: Filip Michiels - Foto: Isabel Pousset


Lees de volledige reportage in Vacature Magazine.