Hoe neem ik een compliment aan?

Donderdag 1 maart is complimentendag! Dit is het moment bij uitstek op je collega te bedelven onder een berg liefs. Maar weet je hoe je een compliment het best aanvaardt?

Complimenten moeten oprecht en spontaan zijn om echt een positieve impact te hebben. Dat geldt ook op kantoor! Nochtans, zelfs wanneer we een pluim op onze hoed appreciëren is het soms moeilijk om een compliment gracieus aan te nemen.

Kritiek

We zijn het gewoon dat we sinds een jonge leeftijd kritiek krijgen. Wanneer die constructief is zorgt het voor vooruitgang in ons leven, en er goed mee kunnen omgaan geeft aan dat we een zekere maturiteit bereikt hebben.

Vreemd genoeg zijn we niet op ons gemak wanneer we complimenten in ontvangst nemen. We willen niet arrogant lijken, en dus antwoorden we ontwijkend “och, ik had het beter gekund” of “ach, eigenlijk heeft vooral Ine het werk gedaan”.

Een compliment weigeren is eigenlijk je eigen werk en vaardigheden afbreken. Daarbovenop geef je je collega eigenlijk ongelijk, en zeg je dat hij niet weet waarover hij praat.

Hoe aannemen?

Meestal is een compliment eerlijk en moet je het gewoon met een simpel antwoord aanvaarden. Wees niet paranoia: het is gewoon een blijk van waardering. Neem het dan ook zo aan. Wie hard werkt, verdient een complimentje.

Weersta dus absoluut aan de drang om het complimentje te ontkennen of minimaliseren. Met een glimlach en een welgemeende ‘dank je’ kom je al een heel eind. Andere mogelijkheden:

  • Je baas zegt dat je je werk goed gedaan hebt: “Bedankt. Ik ben blij dat je het goed vond, ik was er ook tevreden over.”
  • Je krijgt een compliment op een persoonlijke verwezenlijking: “Bedankt. Ik vond het leuk om te doen en ik ben tevreden dat jij het apprecieert.”
  • Iemand meldt je dat je hem geholpen hebt: “Bedankt. Ik ben blij dat ik je kon helpen.”

Bron : The Daily Muse