Hoe fairtrade is jouw bedrijf?

En wat doet jouw bedrijf voor de boeren in het zuiden? Zoals vorig jaar gaat Vacature samen met Max Havelaar op zoek naar werkplekken met een hart voor fairtrade. Om jou en je collega's alvast warm te maken, zetten we de komende dagen enkele winnaars uit 2009 in the picture. Beginnen doen we met Sodexo, leverancier van onder meer maaltijdcheques.

150 verschillende fairtradeproducten

The Better Tomorrow Plan, zo doopte Sodexo zijn plan rond duurzaam ondernemen. Corporate social responsibility-manager Florence Rossi legt uit dat fairtrade en de deelname aan Fairtrade@work, de wedstrijd van Vacature en Max Havelaar, daar deel van uitmaakt: “Zoals veel bedrijven heeft Sodexo het engagement om een duurzaam bedrijf te zijn, dat respect opbrengt voor mens, milieu en maatschappij. Op vlak van fairtrade betekent dat dat we het hele jaar door meer dan 150 verschillende fairtradeproducten aanbieden. De chefs kunnen die producten gebruiken in hun menu’s en bereidingen. Meer dan 50 van onze restaurants hebben het hele jaar door een uitgebreid assortiment fairtradeproducten die gebruikt worden in koude en warme schotels, aan de kassaverkoop, in de koffie- en snackautomaten. Daar is ook een groeiende vraag naar, merken we. We benaderen ook andere restaurants om mee te doen aan de jaarlijkse Week van de Fairtrade.”

Speciaal fairtrademenu

Zowat de helft van de klanten van Sodexo zijn bedrijven, de andere helft bestaat uit scholen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en instellingen. En het is vooral bij bedrijven dat er interesse is voor fairtrade, aldus Rossi. “We hadden een speciale fairtrademenu in elkaar gestoken, maar ook eerst bij onze klanten gepolst wie er interesse voor had. Daaruit bleek dat die bij bedrijven het grootst was. Bij scholen neemt de interesse ook toe, maar je ziet dat het financiële daar nog enigszins meespeelt. Fairtrade wordt steeds minder duur ten opzichte van traditionele producten, al is het in het hoofd van de consument nog altijd duurder. Niet altijd terecht, want je kan voor een aantal producten een goed fairtrade-alternatief vinden dat evenveel kost. En in de toekomst zal dat nog meer het geval zijn, daar ben ik rotsvast van overtuigd.”

Sodexo is al enkele jaren bezig met fairtrade en zag in die periode een duidelijke evolutie: fairtrade leeft veel meer dan enkele jaren geleden. Florence Rossi: “De interesse groeit elk jaar. Voorheen was het meer iets voor een geitenwollensokkenpubliek, nu zie je dat er een veel breder publiek in geïnteresseerd is. Dat merken we ook aan de reacties van onze werknemers en klanten: heel veel mensen reageren enthousiast.” Sodexo onderneemt in het voorjaar een naar eigen zeer grote en ludieke actie rond fairtrade, maar wil die zelf voorstellen.

Tekst: Dominique Soenens

Meer weten over Fairtrade@work?

Ontdek ook wat Fortis en Stad Antwerpen met fairtrade te maken hebben.