Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe beleeft Noémi Wolfs, nieuwe zangeres van Hooverphonic, haar carrière in de spotlights?

22 is ze nog maar, Noémie Wolfs, en pas gekroond tot de nieuwe zangeres van de Belgische band Hooverphonic. Hun nieuwste album kwam uit op 26 november. Hoe ervaart zij de start van haar muziekcarrière?

Je bent pas bij de band Hooverphonic. Wat deed je daarvoor?

“In september beëindigde ik mijn 3-jarige grafische opleiding aan de academie van Gent. Het is een artistieke richting, maar een muzikale opleiding heb ik nooit genoten."

Hoe kwam je bij Hooverphonic terecht?

"Naast tekenen is zingen altijd één van mijn passies geweest. Toch had ik me nooit kunnen inbeelden dat een muziekcarrière mogelijk zou zijn. Het was eerder een surreële droom die ik ergens in mijn hoofd had weggeborgen."

"Ik zag dat ze op zoek waren naar een nieuwe zangeres. Ik heb onmiddellijk gereageerd en hen een demo gestuurd. Alex Callier (de oprichter van de groep, nvdr) nodigde me uit in zijn muziekstudio. Van de 30 kandidaten hebben ze er 3 uitgekozen. Daar was ik ook bij. We hebben dan enkele maanden allemaal samen nummers opgenomen, naar concerten gegaan, … Met als doel te bekijken hoe de sfeer in de groep was, hoe de verschillende persoonlijkheden overeenkwamen, … Uiteindelijk hebben ze dan voor mij gekozen. In feite heeft de auditie bijna een jaar geduurd."

Is het een kinderdroom die werkelijkheid wordt?

“Van jongs af aan ben ik inderdaad bijna altijd bezig geweest met zingen. Het is een soort van behoefte geworden die ik blijvend moet invullen. Vroeger zei ik altijd dat ik later zangeres wilde worden. Maar met de tijd die verstreek, ben ik het meer en meer gaan beschouwen als een droom, iets dat zeker niet evident was."

"Ik heb me daarom vooral bezig gehouden met het grafische, want tekenen is mijn andere passie. Het was de bedoeling dat ik dit jaar mijn master in de grafische opleiding zou afmaken en zou gaan werken in een galerij in het buitenland. Kunst is een echte passie van mij. Ik heb het evenveel nodig als muziek. Maar op een podium kunnen zingen is het beste beroep ooit, volgens mij. Ik ben daarom echt gelukkig dat ik dit mag meemaken.”

Je hebt het waarschijnlijk zeer druk dezer dagen. Hoe organiseer je je?

“De voorbije week hebben we veel promo gemaakt voor ons nieuwste album: radio-uitzendingen, interviews voor kranten en tijdschriften, … En we zijn ook druk aan het repeteren voor onze concerten in de AB op 29 en 30 januari. Omdat ik nog niet zoveel ervaring heb, moet ik extra hard oefenen en dat maakt het erg intensief. Het is eigenlijk nu dat ik de kans krijg om de opleiding te volgen die ik tot nu toe nog niet had kunnen volgen. Ik heb wel het geluk dat ik me kan laten omringen door professionele mensen van topniveau, die er voor zorgen dat ik alleen maar beter word. Het enige wat ik moet doen, is het beste van mezelf geven."

Heb je nog tijd over voor je familie en vrienden?

“Ik ben afkomstig van Scherpenheuvel-Zichem, in Vlaams-Brabant, maar sinds 4 jaar woon ik fulltime in Gent. Ik was dus al gewend aan het idee mijn familie enkel tijdens het weekend te zien. Nu ik bij Hooverphonic ben, is dat niet anders."

Je krijgt nu veel te maken met media. Is het moeilijk om daarmee om te gaan?

“Ik moet toegeven dat ik het wat onderschat heb. Alex heeft geprobeerd me er op voor te bereiden. Maar het is altijd heel moeilijk om op voorhand de impact van zo’n verandering in te schatten. Maar ik mag zeker niet klagen."

Kan je een beetje gewoon worden aan je nieuwe leven?

“Alles is veranderd, dat is waar. Mijn leven is compleet anders nu. Ik heb het beschermde wereldje van het schoolgaan achter me gelaten en ben binnengestapt in de harde wereld van het werk. Ik moet dus leren omgaan met mijn nieuwe verantwoordelijkheden. Maar dat vind ik niet erg, want ik werk tegelijkertijd aan mijn droom."

Alex et Raymond (Geerts, andere oprichter van de groep, nvdr) richtten Hooverphonic in 1995 op. Jij vervangt Geike Arnaert, die ongeveer 10 jaar bij de groep heeft gezongen. Hoe verloopt de aanpassing?

“Het is niet gemakkelijk, want de groep is zeer hecht. Maar het zijn ook heel toffe personen. Soms voel ik me een beetje anders dan al die ervaren muzikanten die elkaar al zo lang kennen. Maar ze helpen me, geven me raad, brengen hun ervaring over. Het is dus ook aan mij om een inspanning te leveren om te integreren in de groep. Omdat we elkaar al een jaar op voorhand leerden kennen, wisten we wel al dat onze persoonlijkheden niet zouden botsen. Dat is een enorm voordeel nu. We zullen veel tijd samen doorbrengen de volgende maanden, de sfeer moet dus juist zitten."

Welke projecten liggen er nog in het verschiet?

"Het belangrijkste is nu op dat podium staan. Daar verheug ik me echt op. We starten met twee optredens in de AB op 29 en 30 januari. Die concerten zijn al uitverkocht momenteel. Daarna zijn er nog meer data waarop we in België en ook in het buitenland zullen optreden. Ik ken nog niet de precieze plannen, maar weet dat ze daarover aan het onderhandelen zijn. Ik was een beetje verrast want ik kreeg van mensen van overal reacties dat ze zich verheugen om ons te zien optreden."

Veel jonge mensen dromen er van om het te maken in de muziekwereld. Kan je hen wat raad geven?

Durven! Zingen is werkelijk iets fantastisch. Maar soms twijfel je aan jezelf, je hebt schrik om jezelf te lanceren. Ondanks alle aanmoedigingen van buitenaf, die soms wat subjectief lijken: ouders denken altijd dat hun kinderen speciale dingen kunnen. Ik raad daarom aan om cursussen en opleidingen te volgen, zodat je meer zeker wordt van jezelf. En tenslotte moet je geloven in jezelf en wat je doet!.”

The Night Before, het allernieuwste album van Hooverphonic dat uitkwam op 26 november 2010, is ook verkrijgbaar via iTunes