Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe 2 m/v zichzelf in de markt zetten

Of u uzelf nu ‘verkoopt’ via de Twitters of Facebooks van deze wereld, of eerder gelooft in traditionele netwerken, één regel is heilig: blijf authentiek en trouw aan uw eigen waarden.

 

Ben De Vleeschauwer

docent multimedia aan de Karel de Grote-Hogeschool

Ben De Vleeschauwer vond zijn huidige job via Facebook. Hij  werkt nu als docent aan de Karel de Grote-Hogeschool (Antwerpen) op de afdeling multimedia en communicatietechnologie. Hij volgt de online trends op de voet en ziet de ontwikkelingen op het net alleen maar versnellen: “Vorig jaar was het twitteren en twunchen. Nu twilliciteren of solliciteren via twitter.  Jezelf verkopen in 140 tekens: dan gaat het alleen nog over de essentie. Het valt op dat deze generatie van ‘digital natives’ niet spreekt over de digitale wereld of social media maar over wat er online gebeurt versus offfline. Hun referentiepunt is het internet.”

Ben omschrijft zichzelf als iemand die van plezier en avontuur houdt, een ‘family guy’, en als iemand die zeer begaan is met het milieu.
“Ik begrijp niet waarom ‘personal branding’ soms scheef bekeken wordt. Je kan natuurlijk proberen jezelf een schoon kleedje aan te meten op het net, maar als het niet overeenstemt met de werkelijkheid wordt dat door de online community heel snel doorprikt. Online is authenticiteit en eerlijkheid even belangrijk als offline.”

Sociale media actief gebruiken

Toen Ben enkele jaren geleden de reclamewedstrijd ‘Seduction voor Coke Light’ won, zaten zijn persoonlijke waarden al verweven in het winnend ontwerp: “Ik heb een ontwerp ingestuurd met op een blikje de foto van een gsm-scherm met daarop de vele berichtjes van mijn vrouw Susan.” Het blikje werd in beperkte oplage gemaakt en uitgedeeld op festivals. Recenter nog, voor een campagne voor de nieuwe hybride Lexus CT 200h, stuurde Ben een foto in van de armen van een vrouw en een man met een Lexus tattoo, en mocht hij als Lexus-ambassadeur via Twitter en Facebook het autosalon in Parijs verslaan.

“Ik raad mijn studenten steeds aan om hun Facebook-, LinkedIn- en Twitter-accounts in orde te stellen en actief te beheren”, vertelt Ben. “Voor de studenten is het vaak één pot nat, maar Facebook is voor mij in de eerste plaats een sociaal medium, dat ze best privé gebruiken en dus ook afschermen. LinkedIn en Twitter daarentegen hebben geweldige commerciële en professionele mogelijkheden, voor werknemers én werkgevers, maar ze worden in België door beide partijen nog veel te conservatief gebruikt. In Nederland staat men daarin veel verder. De bedoeling is niet om jezelf op te hemelen maar om door anderen aanbevolen te worden. Een werkgever vindt niet alleen een werknemer, maar komt in contact met een netwerk.”

“Werkgevers onderschatten dat ze megabereikbaar moeten zijn om jonge mensen aan te spreken en uiteindelijk aan te werven. Ik waarschuw mijn studenten er trouwens voor dat hun personal brand al in opbouw is want het internet heeft een lang geheugen.”

Verkoop jezelf in 140 tekens

“Solliciteren via social media is persoonlijker, spontaner en het stimuleert nieuwe vormen van creativiteit. In mijn ogen is er niets artificiëler dan een cv met een standaard motivatiebrief. Uzelf verkopen - zeggen waar u voor staat en wat u te bieden hebt - en dat in 140 tekens, dan komt u tot de kern van uw verhaal.”
 
“Ik probeer de studenten vooral conceptueel denken bij te brengen”, aldus Ben De Vleeschauwer, “Creatieve ideeën ontwikkelen is het beginpunt, maar creativiteit omzetten in een commercieel haalbaar product is de essentie. Daarnaast wil ik hen een brede waaier van goed design aanbieden, zodat zij hun smaak ontwikkelen en persoonlijke keuzes daarin kunnen maken. Sommige lessen vinden plaats bij het communicatiebureau ‘These Days’ waar de studenten zien en ervaren hoe het er echt aan toe gaat in een bedrijf. De werknemers van het bureau lopen er de les in en uit.”

Françoise Chombar

ceo van Melexis

Met haar diploma licenciaat tolk was Françoise Chombar niet onmiddellijk voorbestemd voor een carrière in de elektronica. Haar eerste werk vond ze in een textielmachinebedrijf in het Kortrijkse. Dan verhuisde ze naar een halfgeleiderfabrikant in Duitsland waar ze toevallig op haar professionele passie botste. “Daar heb ik ontdekt dat planning en customer service helemaal mijn ding zijn”, zegt Françoise Chombar, “noem het gerust mijn dada.”

Later stond ze mee aan de wieg van Melexis samen met Roland Duchâtelet en Rudi De Winter. Toen dat bedrijf in 1997 naar de beurs trok werd Chombar, volledig in de lijn van haar passie en ervaring, chief operating officer. In 2004 werd ze co-ceo met Rudi De Winter en sinds dit jaar is ze ceo van Melexis.

Reputatiemanagement

Voor Françoise Chombar primeert het product duidelijk op de verpakking. “Natuurlijk is uw uitstraling enorm belangrijk. Professioneel overkomen is een must”, stelt ze, “Maar ik vind het nog veel belangrijker om duurzame relaties uit te bouwen met klanten, leveranciers en collega’s. Je moet goed kunnen luisteren en je afvragen: wat wil die klant? Uw eigen persoon verdwijnt dan meer op de achtergrond.” En voegt ze eraan toe: “Ik wind er anderzijds geen doekjes om. Duidelijk communiceren waar je voor staat, is essentieel.”

Wat is dan het geheim van haar succes? “Weten wie jij bent en wat je kan, en dat duidelijk communiceren. En vooral trouw blijven aan jezelf, dat zou mijn advies zijn aan mensen die hun carrière willen uitbouwen. Noem het reputatiemanagement als je wil.”

“Wees authentiek en geloofwaardig en vertrek vanuit jouw sterktes. Leer een bedrijf goed kennen voor je er gaat werken – via internet is dat tegenwoordig zeer eenvoudig - zodat je een goede match kan zoeken tussen jouw capaciteiten en de noden van het bedrijf. Als je dat doet, en je werkt hard, komt de rest vanzelf.”

Netwerken en mentor

Françoise Chombar is een actief lid van Sofia, een netwerk voor vrouwen dat deel uitmaakt van het SEIN Insituut aan de Universiteit Hasselt. Sofia werd in 1999 opgericht door Mieke Van Haegendoren: het is een professioneel netwerk voor vrouwelijke ondernemers en vrouwen in een leidinggevende functie.

“Sofia heeft een mentoringluik en biedt daarnaast allerhande vormingen op maat aan. Het feit dat Sofia exclusief voor vrouwen is, was voor mij niet dé reden om er lid van te worden”, zegt Chombar, “maar het is wel een reden om er te blijven. Ik heb door de jaren zoveel boeiende en aangename contacten opgebouwd dat het gewoon plezierig is om er naar toe te gaan. Netwerken is een nuttige manier om uw carrière te ondersteunen en te communiceren wie u bent en wat u kan. Voor mij is het een manier om buiten de eigen sector te gaan en beroep te doen op de expertise van anderen. Tegelijkertijd kan ik er ook mijn expertise delen.”

“Ik heb ook ervaren dat bestuurder zijn bij andere vennootschappen zeer boeiend kan zijn om uw ervaring te verbreden. Ik zetel nog in twee andere bedrijven naast Melexis.  Bij Melexis bestaat onze raad van bestuur uit drie vrouwen en drie mannen. We hebben nooit problemen gehad om competente vrouwen te vinden. Diversiteit is voor mij echter breder dan het genderthema en ik denk dat de raden van bestuur van bedrijven voor hun eigen goed beter diverser zouden zijn.”

Een mentor gaf de loopbaan van Françoise Chombar een duwtje in de rug: “Ik heb veel geleerd van Roland Duchâtelet. Vooral dan hoe je met klanten moet omgaan. Mentoring werkt echter in beide richtingen. Door ‘peer mentoring’ heb ik al heel wat opgestoken.  Tegelijkertijd adviseer ik anderen over thema’s waarin ik sterk ben. De kennis die ik nu heb, geef ik heel graag door maar ook voor mezelf wil ik blijven bijleren.”

Tekst: Bea Hendrickx - Foto: Sofie Van Hoof