Het magazine is dood. Lang leve het magazine!

Enkele dagen geleden kreeg ik de vraag om een column te plegen voor de allerlaatste papieren uitgave van Vacature Magazine. Het feit dat het blad niet alleen gratis te lezen is, maar vanaf nu ook volledig digitaal gaat, is een gedurfde zet die getuigt van visie en op z'n minst van moed. Er zijn immers nog heel wat vragen over hoe uitgevers geld zullen verdienen met digitale media. Veel pogingen staan vandaag nog in de kinderschoenen en kunnen voornamelijk overleven omdat er ook nog altijd een papieren businessmodel onder zit.

Laat me beginnen met de vraag van één miljoen: kan je geld verdienen met online 'content', met online inhoud? Het provocerende antwoord is nee: noch met klassieke, noch met online content is ooit geld verdiend. Ik leg uit. Adverteerders betalen niet voor een advertentie bij het nieuws, maar wel voor een advertentie in de krant – ooit de ideale verpakking, de ideale ervaring om toegang te krijgen tot dat nieuws. Idem met muziek: muziek is gratis (zing zelf als je dat wil), maar de verpakkingsvorm zorgt dat we ervoor betalen (van lp's over cd's en abonnementen op services als Spotify of Deezer).

Mensen betalen dus niet voor de content op zich, maar voor de ervaring die content beschikbaar maakt. En dat is waar het op het web fout is gegaan: de eerste mediasites waren ronduit slecht, omdat het marginale stiefzusjes waren van de papieren media. Niet de moeite om te ontwikkelen en dus ook niet om advertenties voor te betalen. Dus opnieuw: hoe moet het dan met Vacature? Het antwoord zit in het digitale ecosysteem dat zich heeft ontwikkeld rond tablets en smartphones. Een domein waar in de hoofden van de mensen alles nog een waarde heeft: dure gsm's en abonnementen, apps die tegen betaling worden gedownload en content die binnen die apps wordt geconsumeerd. Vacature Magazine krijgt dus een uitgelezen kans om in dit nieuwe mobiele ecosysteem goed te maken wat we in de oude webwereld fout hebben gedaan. "Een kans om ervaringen rond content te bouwen die zo goed zijn dat lezers er opnieuw voor willen betalen."

Terwijl ik dit schrijf, heb ik het nieuwe digitale Vacature Magazine nog niet gezien, maar ik hoor dat er hard aan gewerkt wordt, om het blad veel beter te maken dan wat vroeger de norm was in online medialand. En dat zal nodig zijn om lezers en adverteerders over de streep te trekken. Gaat Vacature dit overleven? Ja, als het bedrijf de sterkte van zijn merk en zijn mensen kan omzetten in een digitale ervaring die zo goed is dat gebruikers enthousiast de overstap maken. Maar daar zal tijd voor nodig zijn, dus ik hoop van harte dat de bedrijfstop dit kindje de tijd zal gunnen om te groeien.