Het cv van Silvio Berlusconi

Naam: Silvio Berlusconi
Geboortedatum: 29 september 1936
Geboorteplaats: Milaan
Burgerlijke staat: Getrouwd en 2 keer gescheiden, vader van 5 kinderen
Vermogen: het zakenblad Forbes schat het op 9 miljard dollar

Silvio Berlusconi, ondernemer én politicus, zit niet verlegen om een ongelukkige uitspraak meer of minder. Maar wie is de mediamagnaat die het tot drie keer toe weet te schoppen tot premier van Italië? Lees hier zijn CV.

Opleiding

Hij studeerde rechten aan de universiteit van Milaan

Professionele loopbaan

1960: In de jaren '60 wijdt Berlusconi zijn tijd aan de immobiliënsector. Hij staat aan het hoofd van verschillende grote bouwbedrijven en leidt er verscheidene bouwprojecten in de streek rond Milaan. Hij richt zijn eigen bedrijf Edilnord op en leent daarvoor geld bij de bank waar zijn vader zijn leven lang werkte.

1976: Hij start Télémilano op, een privézender die de basis zal zijn van zijn media imperium Mediaset.

1977: Hij richt Finivest op, een grote financiële holding die vandaag de dag zo'n 150 bedrijven omvat. Fininvest controleert diverse groepen, waaronder het televisienetwerk Mediaset, de uitgeverij Mondadori, voetbalclub AC Milan, de filmproductiemaatschappij Medusa Film en de bank- en verzekeringsmaatschappij Mediolanum.

1980: Lancering van Canale 5, de allereerste nationale privézender.

1986: Hij lanceert La Cinq, de eerste algemene Franse privézender. Het avontuur zal 6 jaar duren tot de groep Hachette overneemt. In 1987 krijgtde Franse zender een Duits broertje Telefünf en een Spaans equivalent in 1989, Telecinco.

2007: Mediaset koopt, samen met Goldman Sachs, het mediabedrijf Endemol over.

Politieke carrière

1993: Berlu maakt zijn debuut in de politiek door het stichten van zijn eigen partij Forza Italia.

1994: Hij wordt verkozen als premier van de centrum-rechtse coalitie ' Huis van de Vrijheden'. 7 maanden later valt de regering: een Milanese rechtbank opent een onderzoek naar frauduleuze praktijken van zakenman Berlusconi. Ook de kopmannen van de verschillende partijen van de coalitie komen moeizaam overeen.

2001: Hij wordt voor een tweede keer premier van dezelfde centrum-rechtse coalitie. Hij voert een ultra-liberale politiek en zal tot 2006 aanblijven als premier.

2006: Hij verliest de parlementaire verkiezingen van zijn linkse tegenstander Romano Prodi.

2008: Hij wint de verkiezingen met zijn nieuwe lijst 'Volk van de Vrijheid' en start zijn derde termijn als premier van Italië.

Uitschuivers

Naast enkele romantische uitschuivers - waarvoor zijn vrouw Veronica in 2009 via de media de echtscheiding aanvraagt - heeft Berlusconi ook een aantal ongelukkige uitspraken op zijn conto:

- In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Palermo noemt hij de linkse stemmers 'geestelijk gehandicapt'.

- Na de verkiezing van Obama zegt hij: "Obama is knap, jong en gebruind"

- Na de aardbeving in Aquila vergelijkt hij het tentenkamp waar de slachtoffers worden ondergebracht met 'een weekendje op de camping'