Het cv van Alex Callier

Alex Callier

Geboortedatum: 6 december 1972

Geboorteplaats: Sint-Niklaas

Burgerlijke staat: in een relatie

Alex Callier maakte forure als het brein achter hitformatie Hooverphonic en profileert zich in The Voice van Vlaanderen als de coach met de meest uitgesproken muzieksmaak. Een blik op zijn cv.

Opleiding

1990-1993: Beeld, geluid en montage aan het RITS

Carrière

Na zijn studies gaat Callier aan de slag als geluidstechnicus bij de VRT.

1995: Hij richt de groep Hoover, later Hooverphonic, op. Tot op vandaag blijft hij de bassist en producer van de groep en schrijft hij het merendeel van de songs.

1996: Het nummer ‘2Wicky’ uit het debuutalbum A New Stereophonic Sound Spectacular wordt gebruikt voor de soundtrack van de film Stealing Beauty. Twee jaar later brengen ze het album Blue Wonder Power Milk uit.

2000: Het album The Magnificent Tree betekent de internationale doorbraak voor de groep. Ze verzorgen ook een optreden tijdens de openingsceremonie van het EK Voetbal, waar een miljard mensen getuige van waren. De single Mad About You scheert hoge toppen.

2002: De opvolger van The Magnificent Tree, het conceptalbum Presents Jackie Cane, vertelt het verhaal van de fictieve zangeres Jackie Cane. Het album haalt vlot de platina status.

2003-2005: Het album Sit Down And Listen To en de dubbelaar (No) More Sweet Music (2005) halen allebei goud.

2006: Het verzamelalbum Singles ‘96-‘06, dat (logischerwijs) alle 36 singles van de groep bundelt, gaat even vlot over de gouden grens.

2007: The President of the LSD Golf Club zou uiteindelijk de laatste cd worden met Geike Arnaert, de vierde zangeres van Hooverphonic. Ze stond van 1997 tot 2008 aan de microfoon.

2009: Onder het pseudoniem Hairglow maakt Alex Callier een lauw ontvangen soloplaat vol eighties elektropop in de stijl van the Pet Shop Boys.

2010: The Night Before, de eerste cd met de nieuwe zangeres Noémie Wolfs, haalt platina. De gelijknamige single houdt het 24 weken vol in de Ultratop 50.

2011: Alex Callier is een van de coaches in de talentenjacht The Voice van Vlaanderen.

2012: Het album Hooverphonic with Orchestra verschijnt, gevolgd door een tournee waarbij de groep zich laten begeleiden door een 62-koppig symfonisch orkest. Tijdens die tournee vult Hooverphonic met gemak de Antwerpse Elizabethzaal en het Sportpaleis. Callier producet ook het album van Iris Van Straten, zijn poulain uit The Voice. Onder de naam Hoboken brengt ze een plaat lang covers, maar het project flopt jammerlijk.

2013: Callier is terug van de partij als coach tijdens The Voice van Vlaanderen. Onder de noemer Hooverdomestic gaat hij op zoek naar drie huiskamers van fans om er de volgende plaat van Hooverphonic op te nemen.

Alex Callier kan met Hooverphonic een hele waslijst liedjes voorleggen die de soundtracks van films, televisieseries en commercials haalden. Zo stonden 2Wicky en Eden op de soundtrack van de horrorflick I Still Know What You Did Last Summer, en zijn er streepjes Hooverphonic te horen in onder andere Baywatch en Sex and the City. Ook in de reclamewereld doen de songs het goed.