Het cijfer: 40.000 jobs in modewinkels

De 12.000 boetieks, textiel- en schoenenwinkels in België zijn goed voor 24.000 jobs, of bijna twee banen per winkel. Daarnaast stellen de grote modeketens 15.000 Belgen tewerk in de 4.000 filialen. Samen zorgen ze zo voor een slordige 40.000 jobs.

40.000

Afgelopen juli was allesbehalve een memorabele soldenmaand voor de kledingwinkels: in vergelijking met vorig jaar verloren ze meer dan de helft van hun omzet. Volgens de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België zouden vele kleinhandelaars in textielartikelen er daarom aan denken om de komende maanden hun personeel substantieel te verminderen. Maar op basis van een eigen enquête relativeert de Mode Unie (Unizo) dit.

De beroepsorganisatie krijgt bij de zelfstandige modewinkeliers momenteel nog geen signalen over het ontslaan van personeel. “Wel werd er de voorbije zomer wat minder beroep gedaan op jobstudenten”, verklaart directeur Luc Ardies. “De zelfstandige modehandel is over het algemeen een stabiele werkgever. Detailhandelaars besparen niet zo snel op hun personeel als grote internationale ketens.”