Foutmelding

 • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
 • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Het belang van een goede online reputation

Het belangrijkste medium voor uw branding is ook het meest dankbare

Consumenten houden er niet van om de hele dag door om de oren te worden geslagen met reclameboodschappen en andere opgedrongen informatie. We zappen weg van de reclameblokken tijdens onze favoriete programma’s, negeren het merendeel van de print advertising in magazines en installeren allerhande blockers voor internetreclame en spam via de e-mail.

In plaats daarvan gaan we allemaal gerichter op zoek naar wat ons interesseert. We kiezen bewust de informatie die ons bereikt, filteren datgene wat ons niet boeit uit de stroom aan boodschappen en speuren naar waardevolle content. Als we een product of dienst zoeken dan bestuderen we eerst alle informatie via het internet.

We googelen onszelf en anderen om te ontdekken wat er over hen op het web wordt gezegd. We dragen via blogs, forums en sociale netwerksites bij aan een nieuw soort interactieve marketing, gedragen door value die we zelf creëren, eerder dan ons te laten leiden door wat anderen ons willen opdringen.

Bovendien zijn we zelf ook meer en meer verantwoordelijk voor die content. Via websites als YouTube, Facebook, Digg, Slideshare, Twitter, LinkedIn, Plaxo, Myspace enzovoort communiceren we gerichter dan ooit onze kernboodschappen. We zorgen voor interactie met onze doelgroep en bieden feedback aan diegenen die ons tot hun doelgroep rekenen.

Velen zien door het internetbos de bomen niet meer. Het lijkt wel alsof de bevolking is opgedeeld in twee categorieën. Enerzijds zij die het web omarmen en alle aangeboden technologie maximaal benutten om zichzelf te promoten en kennis te delen.

Anderzijds zij die bang zijn geworden voor het web omdat ze de weg kwijtgeraakt zijn tussen de buzzwords, complexe platformen en allerlei malafide figuren.

De simpele waarheid is dat er voor uw personal brand geen flexibeler medium bestaat dan het internet om uw boodschap over te brengen. Nooit eerder was het zo gemakkelijk om de resultaten ervan te meten en om op een dergelijke goedkope manier een invloed te hebben op een zo uitgebreide enthousiaste massa. Het wereldwijde web biedt personal brands alleen maar voordelen ten opzichte van de meer traditionele media:

 • In tegenstelling tot de traditionele media bepaalt u online over het algemeen zelf wat er over u te lezen valt. U heeft immers zelf de controle over de inhoud van uw eigen website, u kiest zelf welke filmpjes u oplaadt op YouTube en u reageert alleen daar waar u dat nodig vindt.
 • Het web is flexibel. Een website is geen magazine met een hoge oplage of een brochure die u opnieuw moet laten drukken als u er wat aan wilt wijzigen. Met enkele muisklikken kunt u (laten) aanpassen wat anderen over u kunnen lezen.
 • Via het internet kunt u niet alleen goedkoop (vaak zelfs gratis) communiceren met uw doelpubliek, u bereikt er ook een doelgroep mee die u via de traditionele media zoals kranten en radio niet (meer) bereikt.
 • De resultaten zijn meetbaar, via allerhande tools kunt u perfect de status van uw personal brand in de gaten houden. Op Twitter kunt u gemakkelijk bijhouden wat er over u gezegd wordt. Dankzij Google weet u meteen welke websites u vermelden. Door uitgebreide statistieken in uw blog of website te integreren ziet u exact welke bezoekers u aantrekt met welke content, zoektermen of geboden meerwaarde.
 • Het internet maakt u vindbaar voor een gigantisch publiek via zoekmachines als Google en Bing. Door relevante keywords te koppelen aan relevante content stijgt uw website in de zoekresultaten en bereikt u de juiste doelgroep op een efficiënte en goedkope manier. Kortom, elk personal brand heeft behoefte aan een strategie die (desnoods bescheiden) aanwezigheid op het internet garandeert. Het zou te gek zijn alle troeven die het web te bieden heeft te negeren als ze u op een zilveren schoteltje worden aangeboden.

Vroeger was u voor het bereiken van een massapubliek afhankelijk van anderen. Als u zichzelf vertegenwoordigd wilde zien in kranten of magazines, had u journalisten en redacteurs nodig die bereid waren u te komen interviewen, een persconferentie wilden bijwonen of de moeite wilden nemen uw persdossier door te nemen.

Dergelijke media traden dus ook op als filter voor wat al dan niet interessant geacht werd voor een bepaalde groep mensen.


Met de grote macht die wij allemaal gewonnen hebben sinds de introductie van het commerciële internet, hebben we die filter niet meer nodig. Als kritische consumenten beslissen we immers zelf wel wat we boeiend vinden en wat niet. We vertrouwen ook steeds meer op adviezen en meningen van anderen, eerder dan op die van beroepsjournalisten.

Sterker nog, met de immer evoluerende technologische mogelijkheden en de gestage opgang van het mobiele internet via smartphones zijn we zelf alsmaar meer journalisten.

We maken zelf het nieuws, dragen actief bij tot het publieke debat, delen onze meningen, publiceren onze expertise, leren nieuwe mensen kennen en breiden onze kennis en persoonlijk netwerk uit via het web.

Het zijn de multimediale (en doorgaans gratis) platformen zoals YouTube, Twitter, LinkedIn en Flickr die ons in staat stellen steeds beter en makkelijker te communiceren met een steeds grotere doelgroep. En we kunnen ervan uitgaan dat onze boodschap nooit opgedrongen is. Mensen die via het web met ons in contact komen, zijn immers mensen die zelf de moeite hebben gedaan om ons te volgen op Twitter, onze presentaties te (her)bekijken op SlideShare en ons toe te voegen aan hun zakelijk netwerk op LinkedIn.

Voor het eerst in eeuwen zijn we dus niet langer afhankelijk van anderen om onze waarden te verspreiden onder onze doelgroep en een solide naamsbekendheid uit te bouwen. Dankzij waardevolle uitspraken, links, multimediale content en doorverwijzingen versterken we niet alleen ons eigen imago, maar ook dat van het bedrijf waarvoor we werken.

Welke interactieve platformen u ook verkiest, het is van belang dat u te allen tijde value biedt. Op een netwerkreceptie begint u toch ook niet aan wildvreemden te verkopen? Niets is zo ergerlijk als online stofzuigerverkopers die van de ene virtuele deur naar de andere trekken om hun diensten en producten te slijten aan iedereen die hen een minuut aandacht geeft. De content en informatie die u verstrekt, zal mensen vanzelf verleiden om een volgende stap in de relatie tussen u beiden te zetten wanneer deze voor de ontvangende partij maar waardevol genoeg is.

Probeer ook niet ten prooi te vallen aan de klassieke fouten die online netwerkers maken wanneer ze aan de slag gaan met sociale media. Zo is het om te beginnen aan te raden om onder uw eigen naam te opereren en niet met één of andere grappige of beledigende schuilnaam. Hoe moet uw doelpubliek u ooit herkennen als u op het internet bekendstaat als ‘sexygrrrl69’ of ‘loodgieter_rotterdam’ op uw profielpagina’s?

Zorg ook dat u uzelf of anderen niet compromitteert met gênante informatie over fouten uit het verleden of foto’s van uw alcoholconsumptie afgelopen weekend.

Blijf eveneens ver weg van schadecampagnes, verhitte politieke discussies en allerlei geroddel. U zou de eerste niet zijn die zijn ontslag gepresenteerd krijgt met een grote strik errond omdat u openlijk kritiek uit op het bedrijf waarvoor u werkt of de uitspattingen van uw baas. Last but not least: het is niet omdat het op het internet is, dat u niet langer onderhevig bent aan de wetten van de spelling en grammatica. Laat de zogenaamde sms-taal over aan tieners op de middelbare school en de ‘street slang’ aan hiphopartiesten.

Over het algemeen geldt de volgende regel: laat u niet vangen door de schijn van anonimiteit die het web lijkt te bieden. Laat u niet verleiden om te melden of tonen wat u ook niet aan de CEO van uw grootste klant of uw bloedeigen grootmoeder zou vertellen of laten zien.

Hoe bouwt u een solide profielpagina op?

Een steeds terugkerende bekommernis bij het uitwerken van een internetstrategie zijn de geschreven en ongeschreven regels over wat we op een netwerkprofiel delen met de wereld en wat niet. Het is dan ook een vraag waarop geen uniform en waterdicht antwoord bestaat. Het is aan uzelf en uw doelstellingen om te bepalen waar voor u de grenzen liggen van uw privacy en datgene wat u met (potentiële) contacten wilt delen.

Bekijk het als de roepzaal van een veilinghuis. U kunt daar geweldige koopjes doen en exact op de kop tikken wat u al jaren zocht. Maar om ervoor te zorgen dat u niet het dubbele biedt van wat u eigenlijk wilde spenderen, kunt u maar beter van tevoren een budgetlimiet vastleggen en daar onder geen beding overheen gaan tijdens het bieden. Hetzelfde principe is van toepassing op online media in het algemeen en social networking in het bijzonder.

Bedenk voor uzelf welke boodschap u wilt uitdragen en in hoeverre bepaalde posts en informatie kunnen bijdragen tot het bereiken van dat imago, dan wel nefast kunnen zijn voor de indruk die anderen van u krijgen.

Maar wat moet er nu juist op een goed online profiel staan? Wat zijn de aspecten die bezoekers lokken en waar ligt het evenwicht tussen zakelijke en persoonlijke informatie?

 • Een professionele profielfoto

  Uw online profiel is geen aantrekkelijk profiel zonder een duidelijke en professionele foto van uzelf. Eerder las u al over de perfecte portretfoto, hier kunt u ze gebruiken. Het is belangrijk dat mensen die u amper of niet kennen toch een vriendelijk gezicht kunnen plakken op de informatie die u hen biedt. Het vergroot de psychologische band en als u dezelfde foto(s) op meerdere profielen gebruikt zorgt u meteen voor herkenbaarheid.
 • Een korte maar interessante biografie

  Op Twitter krijgt u er amper 140 karakters voor, Facebook staat al iets meer omschrijving toe en op LinkedIn kunt u uw hele cv plaatsen. Op welke platformen u ook werkt, zorg dat u een prikkelende biografie plaatst waarmee mensen meteen weten wie u bent, wat u doet en wat uw meerwaarde is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw brand statement of aan uw elevator pitch.
 • Boeiende en relevante statusupdates

  Sociale netwerksites als Twitter, LinkedIn en Facebook geven u de mogelijkheid uw bezigheden en overpeinzingen te delen met uw netwerk aan de hand van een status. Tracht elke dag enkele ogenblikken te reserveren om uw status aan te passen. Wat u die middag gegeten heeft is in principe irrelevant en oninteressant, maar een opvallend nieuw project of een boeiend idee melden in uw status zet uw expertise in de schijnwerpers. Ook het vermelden van zakelijke bezigheden of projecten kunnen ervoor zorgen dat mensen kennismaken met uw meerwaarde en hier zelf ook een beroep op kunnen doen.
 • Foto en video

  Mensen zijn doorgaans huiverig om hun persoonlijke foto’s te delen met hun online netwerk, of door anderen ‘getagged’ te worden in foto’s op Facebook. Enkele gecontroleerde albums met beelden aanbieden is het beste wat u kunt doen om uw online brand meer diepte te geven. Leuke familie en vakantiefoto’s geven uw persoonlijkheid een andere dimensie en zeggen iets meer over u als mens. Als u bang bent dat u te veel van uw privéleven prijsgeeft, zorg dan dat alleen uw contacten uw foto’s kunnen zien, kies de beelden zorgvuldig uit (desnoods samen met uw partner) en abonneer u op de notificaties per e-mail voor het geval anderen u aanduiden in hun foto’s zodat u deze desgewenst kunt ‘untaggen’ op foto’s van anderen.

De kracht van e-mail

In 2009 werden wereldwijd maar liefst 247 miljard e-mailberichten per dag verstuurd. Even voor de duidelijkheid het volledige getal: 247.000.000.000 berichten per dag dus. Daarmee mogen we rustig stellen dat e-mail een communicatiemiddel geworden is dat een prominente plaats in onze maatschappij heeft ingenomen.

Waarschijnlijk is e-mail, en de daarmee gepaard gaande pseudo-anonimiteit, ondertussen zo ingeburgerd dat we niet meer nadenken vooraleer we een zoveelste warrige, opdringerige, onleesbare, brutale of simpelweg onnodige e-mail versturen.

Mensen vergeten nu eenmaal vaak dat e-mail naast een communicatiewijze ook een krachtig instrument is voor het verspreiden van hun personal brand. Daarom is het van belang om bekend te zijn met de essentiële e-mailregels en online-etiquettetips:

 • Zorg dat uw mailbericht een duidelijk onderwerp heeft. Zowel bij het lezen als klasseren van mails is er niets ergerlijks dan mails zonder subject of met ‘RE: project’ als onderwerp.
 • Lees e-mails na op spel- en grammaticafouten. Berichten die wemelen van dt-fouten of onbegrijpelijke zinsconstructies staan niet alleen belachelijk, u zou wel eens de reputatie van domoor kunnen krijgen.
 • Een tip die ik ook al bij de domeinnamen aanhaalde: als u zakelijke berichten verstuurt, doe dat dan via een e-mailadres dat bij uw onderneming of product hoort. Niets staat amateuristischer dan een zakelijk voorstel versturen vanaf een hotmail- of telenetadres.
 • Op tijd een beleefd antwoord sturen is essentieel. Opgelet: dit wil vooral zeggen dat u binnen de 24 uur IETS van u laat horen, al is het maar dat u het zult bekijken en over enkele dagen contact opneemt. Uw correspondenten mogen van u niet verwachten dat u ogenblikkelijk een reply van 4 bladzijden uit uw mouw kunt schudden. Kunt u dat wel, antwoord dan alsnog niet te vlug zodat u ook weer niet te wanhopig lijkt.
 • Vermijd het gebruik van storende grafische elementen zoals daar zijn: foeilelijke fonts, overdadige kleuren, achtergronden die uw tekst onleesbaar maken, smileys, clipart of een combinatie hiervan.
 • Verstuur geen e-mails wanneer u emotioneel beïnvloed wordt door woede, verdriet enzovoorts. De kans bestaat dat u in een impuls een bericht verzendt waarvan u later spijt krijgt. In geval van twijfel laat u uw e-mail een nachtje in de ‘drafts-map’ staan en herleest/bewerkt u hem de dag erop als de gemoederen bedaard zijn.
 • Elke Outlookgebruiker kent het rode uitroeptekentje dat duidt op de urgentie van e-mails. Vaak zijn deze e-mails niet zo dringend als de verzender laat uitschijnen en het overmatig gebruik van deze optie zorgt ervoor dat de prioriteit op termijn al haar impact verliest. Gebruik dit met mate, alleen als het echt nodig is en vooral niet bij elke mail.
 • Een e-mail is een stuk tekst zoals een brief, zorg dus ook voor een gepaste structuur. Elk schrijven heeft een begin, een midden en een einde. Zorg voor een aanspreektitel, een beknopte inhoud en een beleefde groet op het einde.
 • Voorzie uw contactgegevens (bijvoorbeeld in een handtekening) zodat men u makkelijk kan bereiken via e-mail, maar ook via alternatieve weg zoals per telefoon, uw website, mobiele nummer, sociale media of reguliere post.
 • Bijlagen verzendt u alleen als dat nodig is, niet om extra rommel mee te sturen die u in uw mail niet meer kwijt kon. Deze onnodige kilo- of zelfs megabytes belasten uw netwerk, dat van uw correspondent én veroorzaken een onnodig lange downloadtijd.
 • Vermijd overdadig gebruik van hoofdletters en gebiedende wijs in uw zinnen. ALS U UW ZINNEN IN HOOFDLETTERS SCHRIJFT lijkt het immers alsof u aan het schreeuwen bent.
 • Ken het verschil tussen CC en BCC: een correspondent in CC zetten betekent dat iedereen kan zien welke mensen uw bericht ontvangen, BCC maakt de ontvangers onzichtbaar. In dezelfde regio: denk na voor u ‘reply to all’ klikt, niet iedereen heeft noodzakelijk een boodschap aan al uw opmerkingen.
 • Om digitale ontvangst- en leesbevestigingen vragen lijkt alsof u de ontvanger niet vertrouwt. Ik blokkeer deze vraag bewust omdat ik het gewoon veel te opdringerig vind, en met mij honderden andere correspondenten.
 • Stuur nooit (en ik bedoel echt onder geen enkel beding) kettingbrieven, zogenaamde viruswaarschuwingen en andere hoaxberichten door. De inhoud hiervan is hoe dan ook irrelevant of storend en bovendien staat u gegarandeerd voor paal.

Als u deze stelregels ter harte neemt kan e-mail wel degelijk een zeer krachtig medium zijn voor zowel het communiceren met uw contacten als het promoten van uw personal brand. Uw digitale handtekening speelt daar bijvoorbeeld een belangrijke rol in.

Ontdek nog meer stijlvolle tips om uw online reputation management te verbeteren of voordeel te halen uit netwerken als Facebook en Twitter in het boek ‘Mensen als Merken’ van Stef Verbeeck. Via deze link kan je het boek bestellen.