"Hebben we ons ooit al afgevraagd wat de economische en sociale impact is van één verkrachting per minuut in een land als Congo?"

De naam van het hotel, de borsten van de kamermeid, het DNA van DSK: hoe ver kunnen media, ‘specialisten’ en opiniemakers nog gaan in de jacht op nieuwe ‘onthullingen’ en opinies bij de seksuele uitspattingen van één bekende Fransman?

Dan moet iemand als Denis Mukwege het met heel wat minder aandacht stellen. Denis wie? Een nieuwe spits voor Standard wellicht? De Congolese gynaecoloog is de oprichter van het Panzi-ziekenhuis in Bukavu, waar hij al duizenden vrouwen hielp om de vaak gruwelijke lichamelijke gevolgen van (groeps)verkrachtingen te verwerken en te verzachten. Al blijft dat relatief: voor vele vrouwen eindigt het leven virtueel na een dergelijke verkrachting. Ze worden verstoten door hun familie, zijn voor het leven verminkt of eindigen met HIV. En voor de statistici onder u: elke minuut – u leest het goed, minuut - wordt in Congo een vrouw verkracht. We hebben het dus niet bepaald over een marginaal fenomeen.

Mukwege was de voorbije dagen in ons land, waar hij de Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk in ontvangst mocht nemen. Dat kreeg hier en daar ook wat weerklank, maar het bleef klein bier in vergelijking met de mediabelangstelling en de lawine aan opiniestukken bij de fratsen van een big shot in een luxehotel in Manhattan. Het zegt veel, zoniet alles, over de pikorde (excusez le mot) die we tegenwoordig hanteren. Over wie of wat er toe doet, en waar we met ons allen blijkbaar niet wakker van (moeten) liggen.

Ontwikkelingseconomen konden het de voorbije jaren nochtans niet genoeg herhalen: het zijn de vrouwen die een sleutelrol spelen in de economische en sociale ontwikkeling van de derde wereld. Zij zijn dé motor van de verandering, niet in het minst omdat ze daar verreweg het meest bij te winnen hebben. Hebben we ons ooit al afgevraagd wat de economische en sociale impact is van één verkrachting per minuut in een land als Congo? En, bij uitbreiding, in tal van landen waar respect voor vrouwenrechten een schaars goed is?

Haal al die journalisten, specialisten en opiniemakers weg bij het appartement van DSK of zijn slachtoffer, en laat hen luisteren, getuigen en onderzoek doen naar het onrecht waarvan Denis Mukwege al jarenlang getuige is. Niet omdat die ene kamermeid niet belangrijk is, wel omdat het verhaal van Mukwenge er overal toe doet. In Congo, maar net zo goed in Afghanistan India of Zuid-Afrika.