Gom reageert: “Markt dwingt ons tot steeds lagere prijzen”

Uitbuiting, fraude, schijnzelfstandigheid en zelfs mensenhandel: de Roemeense schoonmakers die aan de slag zijn in de spoorwegstations in Brussel kunnen er van meespreken. De situatie is een haast perfecte illustratie van wat er fout loopt in de sector. Wij vroegen de NMBS en hoofdaannemer Gom, het tweede grootste schoonmaakbedrijf van ons land, om een reactie.

Klopt het dat jullie het contract voor het schoonmaken van de NMBS-stations aangeboden hebben voor een som van 660.000 euro?

Alain Vandenbrande, algemeen directeur Gom: “Onze prijs situeert zich in die grootteorde, ja.”

Die prijs ligt bijna de helft lager dan de meeste andere offertes die de NMBS binnenkreeg van schoonmaakbedrijven. Hoe speelt u dat klaar?

“Deze prijs ligt niet opmerkelijk lager dan de vorige gunning (die door Jette Cleaning werd binnengerijfd, nvdr). Omdat de prijs almaar meer de doorslag geeft bij dit soort aanbestedingen, zijn wij als schoonmaakbedrijf haast verplicht om het verschil te maken wat prijs betreft. Als wij belangrijke opdrachten, zoals dit contract van de NMBS, willen blijven binnenhalen, zijn we verplicht om de prijs te drukken.”

Stelde u zich geen vragen bij de lage prijzen die uw onderaannemer voorstelde? U kent de wantoestanden in de sector, en de prijzen die gangbaar zijn.

“Net doordat er zo’n prijzenslag is onder schoonmaakbedrijven, stelden we ons daar verder geen vragen bij.”

De schoonmakers werken als schijnzelfstandigen onder het minimumloon. Perfect legaal, maar hoe deontologisch is het?

“Deontologisch kan deze situatie niet, dat beseffen we. Wij hebben gesprekken gevoerd met Local Cleaning, en zij hebben de werknemers die voor ons werken nu een werknemersstatuut gegeven." (Noot: de Roemeense schoonmaker waarmee Vacature sprak, zei half februari dat hij nog steeds geen contract gezien had).

<< Terug naar het coververhaal