Gezocht: werknemers (V), geen lid van vakbond

Vorige week verscheen een vreemde jobadvertentie op onze website: de winkel P&P zocht vrouwelijke werknemers tussen de 14 en 60 jaar oud, die niet mochten aangesloten zijn bij de vakbond.

Wat zat hier achter?

In het programma Peeters & Pichal werd alles duidelijk. Vanaf 12 december trekt Sven Pichal van het Radio 1-programma naar het hart van de Aziatische kledingindustrie, op zoek naar de oorsprong van een T-shirt dat hij kocht voor 5 euro in een Belgische winkel. Hoeveel van die verkoopprijs komt uiteindelijk bij de naaisters terecht?

Om de reportage aan te kondigen ging het radioduo een samenwerking aan met de Mortierbrigade: er werd een pop-up shop P&P geopend in de hippe Kammenstraat in Antwerpen, met T-shirts aan spotprijzen. Aan de muur kwamen de huisregels van P&P te hangen:

  • Alle producten die P&P verkoopt zijn tegen hongerlonen geproduceerd.
  • P&P laat in haar fabrieken jonge meisjes werken. Die klagen minder.
  • P&P hanteert werkdagen van 14 uur per dag, 7 dagen per week. Alles voor de laagste prijs.
  • De WC is beperkt toegankelijk. Tijd is geld en het moet zo goedkoop mogelijk.
  • P&P laat geen vakbonden toe, want door hun bemoeienissen moet u meer betalen.

In de winkel werd de argeloze bezoeker geconfronteerd met een hardvochtige baas, Mister Tjhoi, en met minderjarige Aziatische meisjes aan de naaimachines. De confrontatie werd met verborgen camera geregistreerd, zowel binnen als buiten de winkel.

Lees vanaf volgende week de blog van Sven Pichal in Azië exclusief op Vacature.com!