Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Gespot in wegrestaurant: kantoornomaden

Steeds meer mobiele werknemers slaan hun virtueel kantoor op in een wegrestaurant, een koffieshop of in de luchthaven. Deze professionele ‘urban nomads’ zwerven van de ene wifi-hotspot naar de andere. Met de smartphone en andere Blackberries beschikken ze over nog meer vrijheid dan vroeger.  

"Ik woon aan de kust. Als ik 's morgens Gent passeer en ik hoor dat in Aalst de file begint, stop ik meestal hier in de Carestel om een uurtje te werken. En vorige week met die monsterfile heb ik vanuit dit restaurant al mijn afspraken afgebeld", vertelt Youri Legein. We ontmoeten hem in een rustig hoekje van het wegrestaurant aan de E40 in Wetteren.

"Ik kom hier geregeld. Om mijn administratie op punt te stellen en mijn e-mails op te volgen. De zware dossiers behandel ik op kantoor." Hij is nationale 'account supervisor’ voor Initial Textiles, leverancier van arbeidskledij en sanitaire voorzieningen van de Rentokil-groep. "Ik heb klanten over heel België en rij per maand 7.000 km."

Youri is een typische kantoornomade, een werknemer die geregeld mobiel werkt vanuit wegrestaurants, cafés of stations. "Wegrestaurants bieden voldoende comfort en een neutrale werkomgeving”, aldus Youri Legein. “Jammer dat de muziek hier nu zo luid staat. Ook mis ik rond mijn tafeltje een stopcontact. Eten doe ik hier niet. Mijn boterhammen zijn voor achter het stuur. Ik doe al tien jaar de baan. Voor mij maakt het weinig uit of hier nu drie of honderd mensen zitten." De Telenetkaart ligt naast zijn laptop: "Die koop je hier aan de kassa. Voor 5 euro kan je twee uur inloggen."

Ook Frederik Desoete zit in het wegrestaurant van Wetteren. Hij is vertegenwoordiger voor het Lokerse ACR, een producent van reinigingsproducten: “Je zal me nooit in cafés aantreffen, want de sigarettenrook blijft hangen in je kleding. En de klant ruikt dat direct. Dat kan je niet maken. Ten andere, Vlaanderen is niet zo groot: er zijn genoeg wegrestaurants te vinden."

Uit de studie van Michel Walrave en Marijke De Bie (Universiteit Antwerpen) blijkt dat 11 procent van de Vlaamse telewerkers af en toe op vreemde plaatsen hun laptop aanloggen. Dat onderzoek is wel vijf jaar oud. Professor Michel Walrave: “Ik heb het gevoel dat intussen het mobiel werken sterk is toegenomen. Vele bedrijven contacteren me om informatie. Ook heeft de CAO 85 over het telewerk uit 2006 een basis gecreëerd waarop bedrijven afspraken kunnen maken.”

Verslaafd aan smartphone

Christophe Vergult herkent zich perfect in de omschrijving van de 'kantoornomade'. Hij is managing partner bij InSites, het Gentse marketingonderzoeksbureau. "We opereren al langer op internationale schaal, maar sinds een jaar gaan we door een stroomversnelling. Omdat we steeds meer onderzoek doen op Europese schaal, openen we kantoren in Rotterdam, Parijs, Genève en Londen. Ik ben verantwoordelijk voor het nieuwe kantoor in Londen. In een doorsnee week zit ik twee dagen in Londen, twee in België en de vijfde werkdag ergens in Europa."
"Een treinrit is ideaal om alles op een rij te zetten. In het station moet je een kwartiertje wachten en de rit naar Londen duurt nu anderhalf uur. Dat is perfect om te reageren op al je mails en wat administratief werk te doen."

Thalys meldde vorige week het succes van de breedbandverbinding op haar hogesnelheidstreinen. In eerste klasse maakt één op de vier passagiers gebruik van het Thalysnet. De toegang tot het net via pda’s en smartphones is de voorbije zes maanden verdubbeld. Dat klopt, meent Christophe Vergult: "Nog zelden activeer ik mijn laptop op de trein. Dat is veel te omslachtig, vergeleken met mijn iPhone. Inloggen op de hotspot betekent registreren en betalen. Dat duurt minuten. Je went heel snel aan een iPhone die 'always on' staat. Toen hij enkele dagen in herstelling moest, miste ik mijn toestel enorm."
Christophe kan dus ook terecht in de Londense koffieshops zonder wifi. "We zijn volop aan het rekruteren voor het nieuwe kantoor. Geregeld valt er een gat in de afspraken, als een kandidaat afbelt. Dan zet ik me een half uurtje in zo'n koffieshop. Daar zitten altijd wel wat mensen te werken, zoals ik." Hij behoort niet tot de categorie die af en toe naar zo'n koffieshop gaan om mensen te zien: "Dat zijn andere types dan zakenlui. Jongeren, bijvoorbeeld, zie je met hun laptops en telefoontjes samentroepen in McDonald's met wifi."

Meer kantoornomaden= minder vastgoedkosten

“Die kantoornomaden zijn geen nieuw fenomeen. Maar hun aantal groeit samen met de files en mét de crisis", weet Steven Deman, directeur voor marketing & development bij Autogrill Benelux. "Door de crisis werden de bedrijven zich bewust van de kostprijs van hun kantoren. Met flexibele werkplaatsen en andere formules trachten ze die kosten te drukken. Zo nodigen ze hun werknemers als het ware uit tot een meer nomadisch leven.”

Autogrill mikt met zijn Carestel & AC-Restaurants op een marktsegment dat Steven Deman ‘on the move’ noemt: “Met onze autosnelwegrestaurants spelen we perfect op deze trend in. Het is een heel trouwe groep. Voor ons zijn dit ‘heavy users’: ze gebruiken minstens eenmaal per week onze restaurants en vertegenwoordigen, afhankelijk van de locatie,  zowat 5 tot 10 procent van onze klanten. Deze zakenlui passeren, loggen een halfuur hun laptop aan, drinken een koffie en rijden verder. Ze willen vooral een snelle bediening en een betrouwbare verbinding. Ze zijn bereid te betalen voor een deftige breedbandconnectie die niet elke vijf minuten uitvalt.”

Daarom is Autogrill een Telenet hotspot-partner, samen met een reeks hotels, hogescholen, NMBS, Q-8, enzovoort.
Daarnaast zouden telewerkers die veel thuis zitten, af en toe op zoek gaan naar het geroezemoes van cafés. Sommigen beweren dat dit achtergrondgeluid hen even hard stimuleert als een kop koffie. Maar de Vlaamse nomaden die wij ontmoetten, zijn in de eerste plaats op zoek naar een geschikte locatie en niet naar gezelligheid.

Bedrijven geven hun nomadische medewerkers wel laptops en gsm's ter beschikking, maar meestal geen smartphones en andere Blackberries. Want bij die laatste zijn de data-abonnementen duur. "Ik heb veel mensen op de baan", getuigt een verkoopsdirecteur van een voedingsbedrijf. "Die versturen me elke avond van thuis uit hun verslagen. Daarvoor hebben ze niet meer nodig dan de laptop en de gsm die het bedrijf hun geeft."

Lieven De Groodt, hr-directeur van Deloitte: "We hebben onlangs een 'office communication'-systeem ingevoerd, dat onze vaste telefoontoestellen vervangt. Alle 2.400 medewerkers dragen nu een USB-phone, die verbonden is met hun laptops. Alle telefoongesprekken en berichten lopen nu via ons netwerk. Dat is niet alleen goedkoper, maar het stelt alle medewerkers in staat om vanuit de meest diverse plaatsen met iedereen te communiceren: vanuit luchthavens, van bij klanten,  etc…"

1 op 4 Amerikanen digitale nomade tegen 2015

Een op zes Amerikanen werkt minstens één dag per week van een andere plek dan het kantoor. Tegen 2015 zullen die digitale nomaden een kwart van de werkende bevolking uitmaken.

Op een typische dag brengt Jean uit Berkeley haar dochtertje tegen half negen naar school. Minder dan een kwartier later begint ze haar werkdag in de Berkeley Espresso koffiebar. Niet dat Jean een barista is. Ze is marketingmanager voor Oracle, maar vermijdt drie dagen per week een file van twee uur door van thuis, vanuit een koffiebar of bij mooi weer vanuit een parkje te werken. Jean is een digitale nomade.

Volgens Jim Ware, mede-oprichter van de kleine denktank Work Design Collaborative en het Future of Work programma, werkt één op zes Amerikanen minstens een dag per week niet langer op kantoor. “Terwijl de thuiswerkers van op een vaste plek werken, zijn de nomaden op diverse locaties aan de slag. Dankzij draadloos internet ben ik nu bijvoorbeeld aan het werk vanuit de luchthaven van Oakland.”

Ware verwacht dat over vijf jaar een kwart van alle Amerikanen geregeld buiten hun kantoor of huis zullen werken. “De trend begon vooral bij kleine bedrijven en zelfstandigen, maar steeds meer bedrijven staan stilaan open voor deze vorm van flexwerken.  Er is een soort perfecte storm aan de gang. Draadloos internet, Blackberries en iPhones maken flexwerken perfect mogelijk. Bovendien wil iedereen in deze economie kosten drukken en digitale nomaden halen de vastgoedkosten voor bedrijven naar beneden. Steeds meer ondernemingen beseffen ook dat ze flexibeler moeten zijn, om  talent aan te trekken en te behouden. Ouders willen bijvoorbeeld zelf met hun kind naar de dokter vooraleer verder te werken. Steeds belangrijker is ook de milieuoverweging: we beginnen eindelijk te beseffen dat al die pendelaars enorm veel broeikasgassen uitstoten.”

Veel digitale nomaden trekken naar de plaatselijke koffiebar om de eenzaamheid van hun thuiskantoor te ontvluchten. Toen Starbucks vorig jaar van Wifi-provider veranderde, leverde dat meer buzz op dan bij de lancering van een nieuw koffiedrankje. “Dat soort locaties is natuurlijk niet altijd geschikt,” merkt Ware op. “Vooral niet als je met anderen moet samenwerken. Vandaar dat je ook een explosie ziet van ruimtes waar je makkelijk voor een dag een kantoor of een vergaderzaal kunt huren.”

Tekst Erik Verreet en Evy Ballegeer (San Francisco)- foto Isabel Pousset

Gepubliceerd in het Vacature Magazine van 20 februari 2010