"Geniet van fouten"

‘Curling kids’. Zo noemt mijn moeder ze. ‘En elk jaar worden ze groter.’ Kinderen, die geen fouten meer kunnen maken. Want elke wrijving weggeveegd. Door de school én door de ouders.

Zie ze hollen, met hun bezems op dat gladde ijs. Fluks vertrokken, maar lijnrecht uitbollend. Een leven zonder wrijving. Pure horror, als je het mij vraagt. En raar, want mijn moeder kent niet veel van sport. Maar er zit iets in. In een aangescherpte stelling tegen de gouden kooi. En tegen puberpampers. Want ook die stinken. Hard. Pleidooi voor meer risico dus. Voor gevloek, getier en de relativerende lach. Voor eens stevig met je kop tegen de muur knallen: BAM! En iets niet goed kunnen. Tekenen bijvoorbeeld. Of die rotgitaar. Heerlijk toch!

Altijd maar positieve feedback. Ook ik pleit schuldig. Eerst zeggen wat goed is. En dan wat er misschien nog beter kan. Ja, zo zeggen we het op school. Nooit: ‘Dit is gewoon waardeloos.’ Tot het werkveld komt oordelen. Verfrissend. Maar ook problematisch. Studenten in alle staten. Luid protest, en een veel te grote hap uit hun zelfbeeld. De hoofdreden? Vijftien jaar lang worden vooral volgzame kinderen beloond. Gekke ideeën minzaam geparkeerd en – na wat omzwachtelde kritiek – naar het veilige midden gebracht. Hoog tijd voor wat brutere gekte! Zullen we beginnen met een vak als ‘failing forward’ in de lerarenopleiding?

Mooi neveneffect? De ondernemingsdrang bij jongeren wordt aangewakkerd. Zodat ze niet bang meer zijn om fouten te maken. Zodat ze eens goed op hun bek durven gaan. Om zichzelf vervolgens – met de glimlach – op te rapen. Van de flaters leren. En karakter, durf en zelfrelativering kweken.
Malcolm Gladwell (foto) spreekt over 10 000 uren oefenen om een talent te ontplooien. En ik geloof hem. Dus neem je tijd, zoek en probeer. Val meer dan één keer en sta op – met slag en stoot. Tot je voelt, ja, ik heb het beet. Het is gemeengoed in België om na de eerste fouten meteen te denken: ‘Dit is niets voor mij.’ Maar hoe kunnen we het tegendeel aanmoedigen? En jongeren het plezier van wrijven, vallen en weer opstaan opnieuw bijbrengen? 

Geert Van den Eijnden (28) is docent schrijf- en presentatietechnieken aan de Lessius Hogeschool Mechelen en freelance copywriter bij www.raadbijwoord.be.