Geen stress en een hoog loon: de 10 droomjobs van 2010

Te veel stress, te weinig loon en geen toekomstperspectieven? Dan is de tijd wellicht rijp om uit te kijken naar een nieuwe job. Careercast.com screende 200 beroepen en maakte zo een ranking van de 'beste en slechtste beroepen'.

 

De 10 beste jobs

Actuarissen mogen zich gelukkig prijzen: zij hebben volgens de Amerikaanse jobsite de beste job. Het territorium van deze specialisten is die van de verzekeringssector: ze berekenen welke de kans is dat een bepaald risico (bijvoorbeeld op een brand) zich voordoet en vertalen die in financiële gevolgen.

Wat maakt deze job nu zo aantrekkelijk? Careercast.com hield in zijn onderzoek rekening met 5 criteria: stress, inkomen, toekomstmogelijkheden, werkomgeving en fysieke belasting. Actuaris scoorde over alle criteria het best, met een tweede en derde stek voor respectievelijk fysieke belasting en stress.

 1. Actuaris
 2. Software-ingenieur
 3. Analist van computersystemen
 4. Bioloog
 5. Historicus
 6. Wiskundige
 7. Medewerker van advocaat
 8. Statisticus
 9. Accountant
 10. Tandartsassistent

... en de 10 slechtste jobs

Helemaal onderaan de lijst vinden we de miste leuke job: roustabout oftewel 'hulpje op een booreiland'. De werkdag van een roustabout verloopt als volgt: je staat om 5 uur op, neemt een ontbijt in een gemeenschappelijk cafetaria en begint aan je shift van 12 uur. Koude, hitte, striemende regen... niets blijft je gespaard. En als het helemaal tegenzit, staat er een gewapende bende voor je klaar om je te ontvoeren in ruil voor losgeld. Eens om de twee weken mag je dan naar huis.

 1. Roustabout (hulp op een booreiland)
 2. Houthakker
 3. Metaalbewerker
 4. Melkveehouder
 5. Lasser
 6. Vuilnisman
 7. Taxichauffeur
 8. Constructiebankwerker
 9. Meterstandopnemer
 10. Postbode

Bekijk de volledige lijst.