Galloo blogt: "Duits, de technische taal bij uitstek"

Naam: Johny Vanlerberghe

Werkgever: Group Galloo Recycling

Functie: Hoofd Onderhoud

Studies: Bachelor Elektronica

Woensdag

Geplande stilstand.  Een cruciaal onderdeel van een van de brekerinstallaties is aan vervanging toe. In overleg met de productieverantwoordelijken is vorige week bepaald wanneer de stilstand het best past. Vandaag is het zover.  Twee mecaniciens, één elektricien en een aantal technici van een onderaannemer brengen de werken geheel volgens planning tot een goed einde.

Een team is deze morgen vertrokken naar een van de filialen om een probleem aan een schrootschaar op te lossen. Zelfs al stuur je er de meest ervaren mecaniciens op af, je mag nooit te veel vooraf aan oplossingen denken zonder een sluitende analyse te hebben gemaakt van het probleem. Het is sowieso al niet simpel om een goede beschrijving van het probleem te geven. Het blijkt een complexe breuk waarbij we toch een drietal dagen voor zullen nodig hebben om de machine weer operationeel te krijgen.

We hebben een Duitse bezoeker voor een eerste inspectie van onze nieuwe pers. Van de gelegenheid maken we niet alleen gebruik om heel wat bij te leren, we oefenen ook nog eens ons Duits, de technische taal bij uitstek. Nu ik toch op dreef ben, vraag ik een prijsofferte aan een Oostenrijkse leverancier, ook in het Duits dus.

Ik krijg een bericht dat voor enkele mensen nieuwe werkkledij binnengekomen is. Wekelijks zijn er toch wel enkele van de mecaniciens voor wie een onherstelbare broek of vest moet worden ingeruild tegen een nieuw exemplaar. Dit betekent dus dat ik nog even langs moet bij de verantwoordelijke voor de persoonlijke beschermingsmiddelen. Op werven als de onze is zien en gezien worden een van de belangrijkste zaken, waarop alle mensen die de koer betreden, gewezen worden.

Vandaag is een eerste levering van onderdelen voor een nieuw te bouwen installatie voorzien. De voorbije maanden zijn er veel installaties in opbouw. De ontwikkeling van nieuwe machines draait op volle toeren, om steeds meer te recycleren van wat bij Group Galloo Recycling wordt geleverd als zogenaamd afval. Voor mijn team en ik zijn het installaties die we in de toekomst met nog meer mensen zullen moeten operationeel houden, net zoals alle andere machines hier in Menen en in de filialen.

Onlangs kochten de firma een nieuw mobiel sproeikanon. De collega’s van productie gebruiken het om water te vernevelen bij het laden van zeecontainers en binnenvaartschepen. De eerste testen zijn positief. Op vraag van de productieafdeling passen we het zodanig aan dat het makkelijker verplaatsbaar is.

Ondertussen kreeg ik melding dat op een van de filialen de grijper van een kraan lekt. Onmiddellijk brengt een team een reservegrijper in afwachting  van herstelling.

In de late namiddag nog enkele last-minute calls. Morgen komen de onderaannemers terug. Of er nog enkele hoogtewerkers en heftrucks ter beschikking zijn.  Een telefoontje later zijn een extra heftruck en hoogtewerker besteld bij een verhuurbedrijf voor levering morgenvroeg.
Benieuwd wat morgen brengt. Tussen vandaag en morgen zit nog vannacht, planning voor de nachtploeg opstellen, een laatste werkbon aftekenen en ik kan vertrekken.