Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Flowchart: moet ik gratis werken?

Iedere freelancer zal ooit wel eens gratis gewerkt hebben: voor familie, vrienden, vrienden van vrienden of zelfs vage kennissen van vrienden van vrienden.

Uit beleefdheid durven we vaak geen nee zeggen tegen een klus, hoewel een freelancer uiteraard geen liefdadigheidsinstelling is. Uiteraard lever je dan ook geen half werk af, omdat je je reputatie niet wilt schaden en omdat je ook graag je portfolio aanvult, maar het probleem is dat dit door de mond–tot–mondreclame enkel zal leiden tot nieuwe aanvragen voor gratis werk.

Een heus dilemma dus: doe ik het of doe ik het niet? Omdat het niet altijd zo eenvoudig is om werk af te wijzen – sommige mensen stoot je voor je eigen welzijn namelijk best niet voor het hoofd – heeft de Amerikaanse vormgeefster Jessica Hische een handige flowchart opgesteld. Aan de hand van dit ludiek opgevatte diagram kan je voor jezelf uitmaken of je een gratis opdracht wel of niet aanvaardt.

Aangezien je moet rekening houden met heel wat factoren is de flowchart wel nogal groot uitgevallen. Maar geen nood: voor 75 dollar kan je hem bestellen op posterformaat.

Als je die dan boven je bureau ophangt, dan zal je nooit meer in de verleiding komen om zonder geldige reden gratis te werken. Voor je eigen gemak hang je er dan misschien best je tarievenlijst naast. Dan weet wat je meteen wat je moet antwoorden als iemand je belt met een opdracht.