Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Emilie Pirlot (26), ambitieuze modeontwerpster bij Dior in Parijs

Emilie Pirlot (26) is een van de beloftevolste jonge modeontwerpsters van het land. Ze studeerde in Antwerpen, ontwierp al jurken voor Lady Gaga en Beyoncé en werkte voor grote internationale couturiers. Momenteel is ze aan de slag bij Dior in Parijs. “Want alleen door ergens te werken kan je in dit wereldje bewijzen wat je waard bent.”

Emilie Pirlot droomde er al van toen ze klein was. Fashion designer. In september 2004 mocht ze beginnen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, een van de meest prestigieuze mode-instellingen ter wereld. Ze koos voor de modeopleiding en haalde in juni 2009 haar master. De jonge Naamse heeft nooit getwijfeld over haar studiekeuze. “De modewereld is gewoon zeer veeleisend. De studies aan de Academie zijn zwaar, zowel op creatief, fysiek en mentaal vlak. Je moet telkens opnieuw je eigen grenzen verleggen en nieuwe uitdagingen aangaan. Je werkt eigenlijk vooral heel hard aan jezelf, waardoor je soms wel eens crasht. Maar het is enorm de moeite waard. Je moet nieuwsgierig en geïnspireerd blijven, en daar houd ik van.”

De mooiste herinnering uit haar studietijd op Vlaamse bodem is haar eindejaarsdefilé Mysterious Wonderland. Met haar collectie verleidde ze meteen een artistiek agent, die prompt twee jurken voor Lady Gaga en diva Beyoncé bestelde. De stukken in kwestie kwamen aan bod in de kortfilm Telephone, die een echte hit was op het internet, met zowat 133 miljoen views op YouTube.

Via stages in beroemde modehuizen baande Pirlot zich al snel een weg in de mode. In 2009 en 2010 loopt ze stage bij het atelier van couturier Diane Von Furstenberg in New York, bij Lanvin en daarna bij Dior in Parijs. Daar tekent ze in augustus 2010 haar eerste contract voor een prêt-à-porterdefilé. Een visitekaartje waarmee de jonge ontwerpster later alvast kan uitpakken. Maar voorlopig blijft ze bij Dior. “Hier werken geeft enorm veel persoonlijke voldoening, zeker omdat ik er al als klein meisje van droomde. Ik ben me er echter van bewust dat ik nog veel moet leren en ik hoop dat er mij nog veel meer avonturen te wachten staan. We zien wel waar het leven me brengt.”

Geluk, doorzettingsvermogen en hard werken. Daar draait het voor de jonge ontwerpster om. “Blijf gemotiveerd, gepassioneerd en durf! Dromen realiseer je alleen maar met noeste arbeid. Ik had het geluk de juiste mensen tegen te komen, waardoor ik sneller kon tonen wat ik in mijn mars had. Soms heb je dat beetje geluk nodig om gelanceerd te geraken. Want enkel door ergens te werken, kan je in dit wereldje bewijzen wat je waard bent.”

Pirlot is tevreden over haar huidige job bij Dior, waar ze zich wonderwel kan ontplooien. Maar ze hoopt toch binnen enkele jaren haar vleugels uit te slaan. “Ik wilde voor een groot huis werken om ervaring op te doen, en dan later mijn eigen weg volgen. Ik wil geleidelijk aan mijn eigen collectie beginnen. Als de gelegenheid zich voordoet, zou ik zeker ook de kans aangrijpen om in andere sectoren te werken, zoals in de filmindustrie bijvoorbeeld.”

Tekst: Annabelle Duaut