Elke maand 700 euro alimentatie

Democrazy; Eric Smout

Werkweek van 70 uur

“Democrazy is een Gentse vzw die op verschillende locaties in het Gentse concerten organiseert. Ik ben eindverantwoordelijke voor de globale werking van Democrazy: naast het artistieke ga ik ook over personeelszaken en hou ik de financiën in het oog. Er werken vijf mensen in loondienst, maar daarnaast doen we beroep op meer dan zeventig vrijwilligers en stagiairs. Zonder hen zou onze werking niet kunnen bestaan. Mijn werkdag begint rond 9 uur: dan zet ik thuis mijn laptop aan om mails door te nemen. Tussen 10 en 18 uur werk ik op kantoor, twee à drie keer per week ben ik ook 's avonds of in het weekend op concerten of vergaderingen. Voor de culturele sector heb ik een relatief goed loon, maar het is wel hard werken. Werkweken van zeventig uur zijn geen uitzondering.”

Enige kostwinner

“Ik ben gescheiden en betaal elke maand 700 euro alimentatie voor mijn twee oudste kinderen. Zes jaar geleden heb ik met mijn nieuwe vriendin een huis gekocht in Gent. Een rijhuis dat we compleet verbouwd hebben: het was een bouwval, maar nu is het een gerieflijke stadswoning. Voor de aankoop en verbouwing hebben we een lening afgesloten die ons 900 euro per maand kost. Mijn vriendin is thuisgebleven voor onze kinderen, de jongste is nu drie maanden. Zij werkte voordien als zelfstandige, dus kan ze nu geen beroep doen op een of ander vervangingsinkomen. Ik ben de enige kostwinner.”

Autodelen

“De lening die ik aangegaan ben voor mijn auto, een Mazda 5, kost maandelijks 350 euro. Maar daarvan recupereer ik een deel omdat ik meedoe aan Dégage, een vzw voor autodelen. Twee à drie keer per week doen andere leden van Dégage een beroep op mijn auto: zij betalen een bedrag per kilometer die ze met mijn auto rijden.”

Bron: Vacature magazine (6/6/2009)