Elio in zwembroek: goed of slecht voor zijn imago?

Elio Di Rupo verscheen afgelopen week in een strakke rode zwembroek aan het zwembad in Bergen. Reden: de feestelijke opening van het nieuwe bassin. Goede zet voor zijn politieke imago? Wij vroegen het aan imagoconsultant Stef Verbeeck.

Denk je dat Elio Di Rupo er goed aan deed in zwembroek te verschijnen te midden van de onderhandelingen die nu al zo lang aanslepen?

“Persoonlijk denk ik dat Di Rupo hier een goede beurt maakt. Zijn verschijning in zwembroek komt zelfs sympathiek over. Je zou misschien kunnen denken dat zijn timing in het licht van de aanslepende onderhandelingen niet goed gekozen is. Maar dat vind ik niet. De politici aan de onderhandelingstafel bevinden zich in een ivoren toren. Ze onderhandelen er maar op los zonder rekening te houden met de kiezers, wordt er vaak gezegd. Door zich net onder de mensen te begeven in zijn eigen stad, toont hij dat hij het volk zeker niet vergeten is.”

“Je merkte dat bijvoorbeeld ook toen Bart De Wever deelnam aan de Allerslimste Mens. Er was dan wel kritiek op, maar zijn populariteit is er zeker niet op achteruit gegaan. Integendeel.”

Kan zo’n stunt ook fout lopen?

“Wie kan er nu iets op tegen hebben dat je tijdens het weekend de banden aanhaalt met de mensen uit je omgeving? Je onder de mensen begeven bij zo’n stunt en de juiste timing kiezen is wel van belang, vind ik. Kris Peeters die er tijdens de begrotingsonderhandelingen op uit trekt om in een ver land een berg te beklimmen, kan daarom op heel wat minder bijval rekenen.”

“Misschien zou ik in het geval van Di Rupo wel een andere zwembroek hebben gekozen. Deze spande nogal en was wel heel kort. Maar goed, dat zijn vestimentaire voorkeuren.”

Zou Bart De Wever hier ook mee wegkomen?

"Dat denk ik wel. Ook Bart De Wever in zwemshort zou charmant kunnen zijn. Eigenlijk is het gewoon een variant van het traditionele lintjesknippen. Het kan dus zeker."

"Let wel dat je niet te veel in de media opduikt met je stunts. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Michel Daerden. Zijn twijfelachtige optredens zijn al te vaak in de pers gekomen en veel mensen vinden het moeilijk hem nog serieus te nemen.”

Foto: Belga