Elektrische bedrijfswagen schakelt (nog) niet in hogere versnelling

Met de verkiezing van de CO2-neutrale Nissan Leaf tot auto van het jaar, lijkt het alsof de elektrische auto op het punt staat om door te breken. Al zijn er nog niet veel m/v die hun bedrijfswagen reeds aan het stopcontact opladen. Vacature gaat alvast op zoek naar bedrijven die klaar zijn voor de elektrisch aangedreven toekomst.

“Ik heb de indruk dat ik de enige ben die met een elektrische bedrijfswagen rondrijdt”, zegt Joris Peumans, ceo van het uitzendkantoor ASAP. “Dat komt omdat er nog een serieus probleem is in het aanbod van elektrische auto’s. Er zijn op dit moment twee wagens in roulatie: de Tesla en de Tazzari Zero. De Tesla, een sportwagen, kost een fortuin: 100.000 euro. Ik rij met een Tazzari. Die heeft het bedrijf ongeveer 25.000 euro gekost.”

Naast een elektrische wagen rijdt Joris Peumans ook nog met een klassieke bedrijfswagen. “Het is voorlopig onmogelijk om alle verplaatsingen met mijn Tazzari te doen. Ik probeer er toch 30 procent van mijn totaal aantal kilometers mee te rijden. Volgens de constructeur zou ik in een ruk 140 kilometer met die auto moeten kunnen rijden, maar dat haal ik echt niet. Ik heb er al eens een rit van tachtig kilometer mee gedaan, waarna ik de batterij dringend moest bijladen. Al is de autonomie niet het grootste probleem. Natuurlijk is die beperkt, maar in de praktijk valt dat wel mee. Het bijladen duurt een nacht. Ik steek de Tazzari ’s avonds in het stopcontact en de volgende ochtend is hij weer helemaal startklaar. Voor veel mensen volstaat zo’n autonomie zeker voor hun woon/werkverkeer. De angst dat ze onderweg met een platte batterij aan de kant van de weg zullen eindigen, is ongegrond. Het grootste bezwaar is dat er nog veel te weinig openbare laadpunten zijn. De overheid moet daar nog heel wat in investeren. Als ik de auto ergens in een stopcontact kan steken, kan hij gewoon bijladen. w Ik kom hier aan, hang hem aan het stroomnet, en ’s avonds rij ik weer naar huis. Ik heb ook een snellader, maar die heb ik nog niet gebruikt. In vijftig minuten zou ik de Tazzari voor 80 procent moeten kunnen volladen. Dat zou ik eens moeten uittesten.”

Is Joris tevreden over zijn elektrische bedrijfswagen? “Ik vind het een geweldige auto. Ik vind het ook fantastisch dat ik onafhankelijk ben van de oliemagnaten. Dat geeft me een ongelooflijk gevoel van vrijheid. De Tazzari is een compact autootje en heel licht. Het is een mix tussen een Ligier, een Golf en een Smart. Er zitten niet zoveel snufjes aan, maar hij heeft alles wat ik nodig heb. Zijn topsnelheid? 100 per uur. Hij trekt heel goed op en gaat vlot mee in het verkeer.” Wanneer zullen de medewerkers van ASAP met een elektrische bedrijfswagen rondsnorren? “We wachten vol ongeduld op de eerste vloot van grotere elektrische wagens. Die komen nu op de markt. Dan wil ik die heel graag in onze wagenlijst opnemen, zodat mijn collega’s er bewust voor kunnen kiezen om zich CO2-neutraal te gaan verplaatsen.”

100% aftrekbaar

Bij Ernst & Young (E&Y) en bij Mobistar hebben de fleetmanagers alvast de eerste sleutel van hun elektrische Smart fortwo in hun bezit. De auto zal pas in 2012 voor het grote publiek in de showroom staan, maar de medewerkers van E&Y en Mobistar kunnen er nu al mee beginnen experimenteren. “We hebben er nog een tiental in bestelling staan die begin maart geleverd zullen worden”, zegt Ghislain Vanfraechem, facilities en fleetdirector bij E&Y. “We hebben onze laadpaal al geïnstalleerd en sommige plaatsen in onze parking van extra stopcontacten voorzien. We kunnen nu op kantoor zeven elektrische wagens laden. In een eerste fase zullen ze ingeschakeld worden als poolwagens. Collega’s kunnen ze dan reserveren voor een dag of een halve dag. Een medewerker komt naar het werk met zijn gewone bedrijfswagen, en rijdt van hieruit elektrisch verder naar een klant in de stad. De elektrische wagens die nu op de markt zijn, kunnen ongeveer 120 kilometr rijden. Ze zijn dus ideaal om in de buurt van Brussel mee rond te rijden.”
Karel Boussu, facilities en fleetmanager bij Mobistar, koestert gelijkaardige plannen. “Mobistar wil een duurzaam bedrijf zijn en daarom hebben we onze CO2-uitstoot laten meten. Uit dat onderzoek bleek dat 70 procent van onze totale CO2-emissie te maken heeft met de mobiliteit van onze mensen. Bedrijfswagens hebben daar een groot aandeel in, daarom heeft Mobistar al een tijd geleden beslist om relatief groene wagens in onze wagenlijst op te nemen. Wij waren een van de eersten die hybride auto’s aan het personeel aanboden en die een bonus gaven aan medewerkers die voor een CO2-vriendelijke wagen kozen. Die politiek blijven we verder zetten, maar om een echte doorbraak te realiseren, is het nodig dat de elektrische auto een flinke boost krijgt. We hebben daarom besloten de vlucht vooruit te nemen. We willen niet blijven wachten tot het distributienet en de leasingmaatschappijen klaar zijn. Daarom hebben we rechtstreeks elektrische wagens bij Smart besteld. Die wagens zullen in een pool ter beschikking van ons personeel staan.”

“Het is niet eenvoudig om pionier te zijn”, zegt Ghislain Vanfraechem van E&Y. “Maar iemand moet het voortouw nemen. Zo willen we oplossingen helpen aandragen voor problemen die nu nog rond elektrische wagens bestaan. Voorlopig wordt het gebruik van een elektrische bedrijfsauto door de overheid op dezelfde manier behandeld als een gewone auto. Daar zal ongetwijfeld verandering in komen zodra de elektrische wagen ingeburgerd geraakt. Hét grote voordeel is natuurlijk dat hij 100 procent aftrekbaar is omdat er geen CO2-uitstoot is. Tegen 2013 zullen er voldoende elektrische wagens op de markt zijn en zullen we ze opnemen op de lijst waaruit onze mensen kunnen kiezen. Wie dan kiest voor elektrisch, zal geen benzine- of dieselwagen meer hebben. Aan de keuze voor elektrisch zullen een aantal voordelen verbonden zijn: zo zal de auto gratis elektriciteit kunnen opladen op kantoor. Over alle andere voordelen denken we nog hard na.”

Batterij te huur

Stéphane Verwilgen, managing director bij leasingmaatschappij Arval België, heeft ook een elektrische wagen in bestelling staan. “Zo zullen onze medewerkers ervaring kunnen opdoen en ontdekken wat het betekent om dagelijks met zo’n auto rond te rijden. Onze zustermaatschappij in Frankrijk heeft al iets meer ervaring dan wij: zij hebben de voorbije vijf jaar meer dan 1.000 elektrische bedrijfswagens in het verkeer gebracht.”

Volgens Verwilgen kijken de meeste bedrijven de kat uit de boom. “De eerste voertuigen komen slechts met mondjesmaat op de markt. Bedrijven vragen wel al offertes en zijn geïnteresseerd in de technologie. Een paar grote ondernemingen hebben een bestelling geplaatst voor één of twee auto’s om een eerste ervaring op te doen. De autonomie van de elektrische auto’s is voorlopig hun grootste handicap. En dan is er de kostprijs. Een gewone auto van 10.000 euro kost in elektrische uitvoering gemakkelijk tussen de 25.000 en 30.000 euro. Voor die prijs heb je al een heel stevige, klassieke wagen. Dat grote verschil is te verklaren door de kostprijs van de batterij. Die kost minstens 10.000 euro. Een elektrische motor is niet zo ingewikkeld, maar omdat de vraag nog heel klein is, is de productie duur. Er bestaan ook nog heel wat twijfels over hoelang een batterij zal meegaan. Klanten aarzelen omdat ze bang zijn dat ze die na een relatief korte periode zullen moeten vervangen. Om die vrees weg te nemen, is er een producent die batterijen verhuurt in plaats van ze te verkopen. De aankoopprijs van de auto ligt dan dichter bij die van een klassieke wagen.”

Met de elektrische fiets naar het werk

Sinds de zomer van 2010 kunnen medewerkers van Nike uit Laakdal beroep doen op een elektrische bedrijfsfiets om van en naar het werk te fietsen. “Wie op meer dan 20 km van onze site woont, kan zich inschrijven voor een elektrische fiets”, zegt mobiliteitscoördinator Lien Baron. “Van bij de start was ons fietsproject een groot succes: er rijden nu 18 elektrische fietsen rond, naast meer dan 130 gewone fietsen. We merken dat vooral de elektrische fietsen intensief gebruikt worden. De fiets blijft eigendom van Nike, maar de medewerkers hebben elk hun persoonlijke fiets. Ze kunnen hem opladen op het werk. De stroom wordt geleverd door windmolens en zonnepanelen. De mensen krijgen daarbovenop nog 20 cent per kilometer fietsvergoeding. De helft van de fietsen wordt door de overheid gesubsidieerd via het Pendelfonds. Elektrische fietsen zijn ongeveer drie keer zo duur als een gewone fiets.”
“20 km enkel is al een flinke afstand. We horen van onze mensen dat die met de elektrische fiets goed te overbruggen is. De grote meerderheid van ons personeel verricht fysieke arbeid. Ze zijn redelijk moe na hun dagtaak. Met de elektrische fiets is de weg naar huis minder inspannend. We zouden ook graag een elektrische bedrijfswagen aankopen. Op voorwaarde dat die wagen de afstand tussen Laakdal en onze hoofdzetel in Hilversum kan overbruggen. Dat is niet zo vanzelfsprekend. In Nederland zijn elektrische scooters als bedrijfsvoertuig al een tijdje goed ingeburgerd. Misschien moeten we daar in België ook eens over beginnen nadenken.”

Tekst Jan Stevens - Foto Isabel Pousset

Verschenen in Vacature Magazine op 08/01/2011

Ga terug naar het coververhaal