Eindelijk vakantie, iedereen blij?

Je kunt ermee lachen maar een van de dingen die ik altijd erg belangrijk vond bij het afnemen van jobinterviews, waren de extracurriculaire, of niet zo ‘au sérieux’ te nemen activiteiten.

 

Het meest voor de hand liggende waren de mensen die leiding hadden gegeven in de jeugdbeweging. Je weet automatisch dat daar organisatie, improvisatie en verantwoordelijkheid in zit. Maar die andere, daar fronste men wel eens bij. Ik heb bijvoorbeeld altijd een zwak gehad voor G.O.’s. Les Gentils Organisateurs, van de Club Med. Mensen die in de reisindustrie, het toerisme en dus ook een beetje het entertainment hebben gezeten.

 

Om dezelfde reden. Misschien zelfs nog één meer. Scouts maken deel uit van een groep. G.O.’s staan klaar voor een groep. Een groep van verwende, vermoeide, veeleisende toeristen, die twee weken komen dromen en uitpuffen. Toeristen die daar veel geld voor neertellen en dus uiteraard eisen dat alles perfect is. Met minder nemen ze geen genoegen. En dat zullen ze laten voelen. Het mag dan wel vakantie zijn voor de powerpiet, maar hij zal de lakens blijven uitdelen!  En de G.O., die staat er klaar voor, met de glimlach, en met telkens andere rollen. ’s Middags spelletjes aan het zwembad, ’s avonds gezelschapsheer van verwende gezelschappen.

 

Nooit klagen, altijd opgewekt en altijd alles oplossen wat fout kan gaan en pal voor je organisatie gaan staan.

 

Het beeld van een G.O. als zijnde een ‘highschool dropout’, die dan maar wat probeert en aan lummelt om permanent vakantie te hebben en tussendoor wat te verdienen, dat zal allicht wel gedeeltelijk kloppen, maar er zit toch veel meer in.

 

Mensen in de horeca, in de reissector en alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met ontspanning en vakantie, die hebben geen normale job. Ze werken uiteraard het meest en het langst op momenten dat alle andere mensen dat net niet doen. Dat is een keuze, inherent aan de sector.

 

Daarbovenop komt nog dat ze werken om alle anderen toe te laten te genieten van hun vakantie. Om het echt te laten meetellen, worden ze ook nog eens geconfronteerd met de meest veeleisende klanten die er zijn. Vermoeide en gestresseerde mensen.

 

Ga er maar aan staan!  Probeer maar eens uit te leggen aan een zweterige familievader dat de kamers pas morgen klaar zullen zijn en dat er ondertussen naarstig aan een oplossing gewerkt wordt. Niet jouw fout, wel jouw verantwoordelijkheid. Probeer maar duidelijk te maken dat een vliegtuig met vertraging echt niet iets is waar je heimelijk plezier in hebt. Drie uur minder vakantie op een totaal van 14 dagen, dat scheelt meteen een stuk. Kamers zonder zeezicht, ook al is dat zeezicht ooit beloofd, hoe compenseer je dat? Zonder lange gezichten.

 

Het is een continu balanceren op een erg slappe koord, gedragen door net niet genoeg geduld en heel veel irritatie. Neen, dan liever een rustige kantoorjob met genoeg vakantie en betaalde overuren… Of gaat het ook hier om passie en de juiste ingesteldheid?