Egide Kayitare, bedenker van de malariapil voor kinderen

Wie is Egide Kayitare?

- Is als docent farmaceutische technologie verbonden aan de Universiteit van Butare in Rwanda

-
Ontwikkelde onlangs een malariapil voor kinderen, in nauwe samenwerking met Universiteit Gent

-
Verdedigt volgende week zijn doctoraat in Gent, maar wil nadien terugkeren naar zijn thuisland Rwanda

Volgende week verdedigt Egide Kayitare zijn doctoraat in de farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Gent. De 42-jarige Rwandees, als docent farmaceutische technologie verbonden aan de Universiteit van Butare in zijn thuisland, ontwikkelde eind vorig jaar een nieuwe malariapil voor kinderen. Absoluut een primeur van wereldformaat.

Pil in wafelvorm

“Tot vandaag waren kinderen aangewezen op volwassenenmedicijnen.” Egide Kayitare is erin geslaagd de zeer bittere smaak van kinine te onderdrukken, wat het geneesmiddel geschikt maakt voor de behandeling van kinderen. Hij ontwikkelde tegelijk een tablet in de vorm van een kleine wafel die je in acht delen kan breken. Op die manier kan je de dosis makkelijk aanpassen, van zuigelingen van 2,5 kg tot kinderen van 20 kg. “Dat specifieke tabletdesign kan later zeer eenvoudig gebruikt worden in de strijd tegen tbc en aids, die andere boosdoeners in Rwanda.”

Doctoraat dankzij Universiteit Gent

Kayitare verdeelde zijn tijd tussen België en Rwanda. In zijn thuisland voerde hij de klinische testen uit in nationale ziekenhuizen, eerst op gezonde vrijwilligers en pas in tweede instantie op kinderen met malaria. Maar zijn doctoraatsonderzoek had hij nooit in Rwanda kunnen realiseren. “Je kan in mijn land niet doctoreren, er zijn geen middelen voor. Iedereen die wil doctoreren, trekt naar het buitenland.” De Universiteit Gent gaf Egide Kayitare een kans, omdat het haar filosofie is onderzoekers uit derdewereldlanden in te schakelen in projecten die een meerwaarde betekenen voor hun moederland. De Universiteit Gent stelt het patent op Kayitares geneesmiddel gratis ter beschikking van een producent die het mag commercialiseren. Welke partner-producent dat wordt, is op dit moment nog niet geweten.

Docent in Butare

Egide Kayitare is alvast stellig van plan zijn kennis in de toekomst ten dienste te stellen van Rwanda. “Ik ga mijn docentschap terug opnemen in Butare. Uiteraard kan je als onderzoeker in Rwanda niet al je dromen realiseren omwille van de gebrekkige middelen en infrastructuur. Maar ik wil me blijven inzetten om nieuwe geneesmiddelen voor kinderen te ontwikkelen. Een nauwe samenwerking met de Universiteit Gent in de toekomst kan me zeker helpen.”

Tekst: Nico Schoofs

Terug naar de verhalen van onze andere jonge helden.