Een econoom vindt overal werk

Volgens de universiteiten van Antwerpen, Leuven, Gent en Brussel gaat het overgrote merendeel van alle afgestudeerde economen ook als econoom aan de slag. “99 procent van al onze afgestudeerden vindt werk als econoom”, zegt Wieland De Caluwe, beleidsmedewerker bij de Economische Faculteit van Gent. “In wat voor soort job dat ene overblijvende procent terechtkomt, is bijzonder moeilijk te traceren.”

“Dit klopt min of meer”, zegt wetenschappelijk onderzoekster Marijke Verbruggen van de K.U.Leuven. “Alles hangt af van hoe ruim je het vak van econoom definieert. In werkelijkheid zijn niet zo heel veel economen in hun beroepsleven als pure economische wetenschapper aan de slag.”

In januari 2008 voerde Verbruggen een grootschalig loopbaanonderzoek bij 857 economen die tussen 1997 en 2007 aan een van de drie economische richtingen van de Leuvense universiteit afstudeerden. “Uit het onderzoek blijkt dat iets meer dan 32 procent vlak na het afstuderen aan de slag gaat als accountant of in de financiële sector. Vijf jaar later is dat percentage amper gedaald. De andere 68 procent vindt in andere functiedomeinen een job waar hun economische achtergrond hen goed van pas komt, maar vermoedelijk niet de hoofdmoot uitmaakt.”

Economische richtingen blijken heel populair te zijn. In totaal volgden vorig academiejaar 4.097 studenten les aan de economische faculteiten van Kortrijk en Leuven samen, waarvan 3.890 in Leuven. Aan de Antwerpse universiteit schrijven jaarlijks tussen de 500 en 600 pas afgestudeerden uit het middelbaar zich in voor een van de economische opleidingen. In alle opleidingen samen volgden vorig academiejaar ongeveer 2.800 economiestudenten de lessen. Aan de VUB schreven dit jaar in vergelijking met vorig jaar liefst 40 procent meer nieuwe studenten zich in voor de richting Toegepaste Economie (TEW). In de richting Economische Wetenschappen, de zogenaamde ‘zuivere economie’, daalde aan alle universiteiten het aantal studenten drastisch.

Terug naar het hoofdartikel "Economische expertise: alomtegenwoordig, populair en (soms) omstreden"