Een dag woningen onderzoeken bij Wonen West-Vlaanderen

Hendrik Ryckeboer
  • Leeftijd: 57 jaar
  • Functie: Senior hoofdmedewerker – In de praktijk ondertekenen we de rapporten met 'controleur kwaliteitsbewaking' of met 'woningonderzoeker'.
  • Organisatie: Wonen West-Vlaanderen
  • Diploma: A2 openbare werken

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan enkele medewerkers van het team Wonen West-Vlaanderen. Vandaag is het de beurt aan Hendrik Ryckeboer (57).

Lees ook over de werkweek van zijn collega's op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Ik vertrek rond 7.30 uur richting Oudenburg (voor mij zowat het verste punt in mijn regio). In Diksmuide haal ik Caroline op, zij is pas in dienst als technisch medewerker van IGS Woonwinkel West en gaat nu af en toe mee op stap om wat ervaring op te doen. Om 8.45 uur hebben we aan het eerste adres afspraak met Rudi, Technisch medewerker van Woonpunt (IGS Gistel-Ichtegem-Oudenburg). Door wat telefoongesprekken onderweg wordt het toch 9 uur als we er aankomen.

We kunnen direct van start gaan met de opmeting en de vaststellingen. De controle verloopt wat moeizaam omdat we met zeven mensen in de woning zijn en er ook af en toe wat discussie ontstaat tussen huurders en eigenaars.

Ik stel onder meer volgende gebreken vast: vochtige muren, in de keuken is geen toevoer van warm water, groot gedeelte van de ramen zijn erg verweerd, de kapconstructie is aangetast door houtworm, kelder staat onder water, onveilige gasgeiser….

De volgende controle is in Gistel. Het gaat hier om een aanvraag huursubsidie door een bejaarde. Het  betreft de controle van de te verlaten huurwoning. Hier is het de bedoeling om, naast het gewoon technisch onderzoek, ook na te gaan of de huidige woning als onaangepast voor bejaarden kan aanzien worden. Als dit het geval is, kunnen ze bij eventuele verhuis naar een aangepaste woning aanspraak maken op tegemoetkoming in de huurprijs.

De kleine woning is vlug opgemeten, het noteren van de gebreken neemt wat meer tijd in beslag want de gebreken zijn ernstig en talrijk : scheurvorming in alle gevels, onveilige verouderde elektrische installatie (slechts één zekering voor het volledige huis!), toilet zonder waterspoeling, er is geen badkamer, zeer steile trap naar zolderkamertje … Duidelijk een niet-aangepaste woning!

Het is reeds 11.30 uur als we terug in Diksmuide aankomen. Bij een koffie maken we nog enkele afspraken voor volgende controlebezoeken en Caroline stelt me nog enkele technische vragen. Daarna vertrek ik naar Ieper.

Na een kort middagmaal in de auto haal ik om 13.30 uur Isabel op aan het stadhuis. Isabel is verantwoordelijke van de huisvestingsdienst van Ieper. We vertrekken samen naar een reeds eerder bezochte woning, die opnieuw moet gecontroleerd worden. De gevraagde werken zijn uitgevoerd. Ook de vanaf dit jaar verplichte rookmelders zijn geplaatst.

In het centrum van de stad hebben we nu nog de controle van een appartement. Het betreft een controle op vraag van stad en OCMW. Ik merk bij aankomst dat ik dit appartement vorig jaar al heb bezocht omwille van een huursubsidieaanvraag. De toestand die toen nog aanvaardbaar was, is nu slechter geworden. In de badkamer, berging en hal is het vochtprobleem toegenomen. De defecte keukenboiler werd wegenomen maar is nog niet vervangen waardoor er geen warm water is aan de gootsteen.

Rond 15.45 uur kom ik thuis aan en kan de laptop opgestart worden. Ik bekijk even mijn mails en begin daarna aan de afwerking van mijn dossiers.

Net als de voorbije dagen was het vandaag ook een boeiende maar drukke dag. De controles ter plaatse  nemen heel wat tijd in beslag, vooral als daar nog wat verplaatsingen bijkomen. Ook morgen staan er opnieuw een aantal controles op mijn agenda. Vrijdag zal ik de ganse dag nodig hebben voor de verdere digitale verwerking, zodat ik dinsdag als ik naar bureel kom alles kan afgeven aan de collega's.