Een dag op de baan als financial planning consultant

Naam: Axel Verlinde
Opleiding: Master in de handelswetenschappen, Accountancy en Fiscaliteit
Functie: Financial Planning Consultant
Werkgever: Optima is de financiële dienstverlener die financial planning op de Belgische markt introduceerde. We geven onze klanten een duidelijk overzicht van hoe ze ervoor staan en stellen op basis van die analyse een financieel-fiscaal plan op maat voor hen samen om hun situatie te optimaliseren.

Vandaag staat er een drukke agenda op het programma. Om acht uur word ik reeds opgebeld om mijn agenda te overlopen. Zeven eerste gesprekken en één tweede gesprek gaan door.

Het wordt pendelen tussen de regio’s Kortrijk, Roeselare en Izegem. Ik heb er alvast zin in. Nog even wat voorbereiden, de nodige mails en terugbelacties verzorgen want om negen uur word ik al in Kortrijk verwacht.

Op vraag van een potentiële klant heb ik iemand van onze specialisten meegevraagd. Door dieper in te gaan op specifieke situatie van de klant is de meerwaarde van onze planaanpak snel duidelijk. Opnieuw is gebleken dat art. 60 bis W. Succ. in het leven is geroepen als een soort van vangnet om de continuïteit en de tewerkstelling van een familiale onderneming te verzekeren. Maar een  waterdichte successieplanning naar de partners toe kunnen we dit uiteraard niet noemen. Volgende week ontvangen we de klant op onze hoofdzetel te Gent waar we het wederzijds vertrouwen gaan bevestigen in de vorm van een overeenkomst. Een mooie samenwerking is in de maak.  Om elf uur zit ons gesprek erop. Op naar de volgende prospect.

Onderweg word ik op de hoogte gebracht dat mijn volgende afspraak niet doorgaat. De prospect moet dringend weg. Een nieuwe afspraak wordt vastgelegd door onze vlijtige collega’s van het contactcentrum. Het is ondertussen middag en van de gelegenheid maak ik gebruik om me vlug een broodje te kopen.

In de namiddag heb ik  vier eerste gesprekken te gaan. Een eerste gesprek neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Onze dienstverlening voorstellen, ons planaanpak uitleggen, de klant leren kennen en zijn vertrouwen winnen om uiteindelijk een tweede gesprek vast te leggen zijn hier mijn voornaamste doelstellingen.

Het is ondertussen al halfzes. Eventjes tijd om de batterijen op te laden want om zeven en acht uur staan er nog twee bezoeken in de agenda. Het is ondertussen kwart voor negen. Nog een half uurtje naar huis rijden en de vruchtbare werkdag zit er alweer op.

Tot morgen!