Een dag in het zog van Patrick Duynslaegher (fotoblog)

Op 9 oktober begint in Gent het Internationaal Filmfestival, goed voor 100 langspeelfilms, 30 kortfilms en 130.000 bezoekers. Ideaal opwarmertje is een dag in het zog van artistiek directeur en wandelend filmarchief Patrick Duynslaegher, die vroeger door het leven ging als hoofdredacteur van Focus Knack en filmcriticus met een scherpe pen.

9:00 Misdaad ten huize Colette

Huize Colette, een koffie- en chocoladebar in hartje Gent voor boekenwurmen – en cinefielen. Patrick Duynslaegher en filmprogrammator Wim De Witte polsen bij Bert Lesaffer, ex-filmschoolstudent en nu docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), of hij tijdens het Filmfestival presentator wil spelen op de voorstelling van 15 genomineerde Europese kortfilms. Hij gaat graag in op het verzoek en toont nadien op zijn laptop een selectie van kortfilms, reclamespots en visuele experimenten waarin ‘sex & crimes’ de onbetwiste hoofdrollen spelen. Ze zullen ook getoond worden op het 39ste Filmfestival, waar misdaad de rode draad is. Patrick: "We willen een forum geven aan cinema op kleinere formaten, zoals deze YouTube-filmpjes.”

11:00 Kwaliteitscontrole van 'La Cinquième Saison'

Nu hangt er nog een gewijde stilte in de catacomben van Kinepolis, maar vanaf 9 oktober wemelt het hier van filmfans, regisseurs, muzikanten, vips ... In een van de filmzalen draait de Belgische film 'La Cinquième Saison' proef, waarin de inwoners van een dorp in de Ardennen verglijden in anarchie. Patrick: “We doen nu een DCP-kwaliteitscheck. DCP betekent digitale filmprojectie, in plaats van de klassieke projectie via 35mm pellicule. DCP werkt met een 'sleutel' die programmeert welke film wordt getoond, op welke dag en in welke zaal. Als je niet de juiste sleutel hebt, krijg je de film niet opgestart."

11:45 Vergadering met sp.a-politica én cinefiel Cengiz Ilknur

Vergadering met Cengiz Ilknur, sp.a-gemeenteraadslid in Gent, beeldend kunstenares en lerares film en fotografie aan de kunsthumaniora in Laken. Ze maakte zelf ooit de bekroonde kortfilm ‘Yolda’ en heeft nu een film bij zich van een Turkse regisseur met wie ze bevriend is. Stiekem hoopte ze dat er nog een plaatsje was voor deze film, maar het programma zit eivol. Het goede nieuws: er spelen enkele Turkse films op deze editie van het Filmfestival, waaronder de veelbelovende ‘Tepenin Ardi’ (Beyond The Hill). Cengiz Ilknur belooft dat ze de Turkse gemeenschap in Gent zal optrommelen. 

14:30 Opmaak programmagids: de laatste loodjes

De muze flirt met de deadline. Deze week gaat de officiële programmagids in druk. We haasten ons naar zelfstandig grafisch vormgever Klaartje De Buck, die kantoor houdt in de Gentse haven. Met engelengeduld volgt Klaartje de laatste regieaanwijzingen op van Patrick en Tom, bij het Filmfestival de eindverantwoordelijke voor pers & promotie. Ze schrapt tekst en schuift met foto’s en advertenties. Ondertussen voelt iedereen de hete adem van de drukkerij in de nek. Patrick: “Ik ben tevreden. De pagina’s ademen en we hebben prachtige foto’s.”

17:00 Vergadering over ticketverkoop James Bondconcerten

Een festival dat misdaad als centraal thema kiest, kan zijn ogen niet sluiten voor de 50ste verjaardag van James Bond, de beroemdste geheim agent uit de filmgeschiedenis. In samenwerking met VRT-zender één pakt het Filmfestival uit met twee James Bondconcerten in het Gentse Kuipke. Daar zullen het kruim van de Vlaamse rock & pop en het Brussels Philharmonic, onder leiding van Dirk Brossé, hun versie brengen van iconische songs uit de 007-serie. Op deze vergadering wordt een spannend scenario in elkaar gebokst om alle 7.000 tickets aan de man te brengen.

17:30 Programma in een notendop voor de Raad van Bestuur

Rond 17.30 uur vat Patrick het programma samen voor de opgetrommelde Raad van Bestuur van het Filmfestival, nadien geeft hij nog een interview aan Het Laatste Nieuws. Patrick: “Een filmfestival is meer dan ooit een evenement geworden, met vele nevenactiviteiten.”

Dat moet ook, om het veeleisende publiek te plezieren. “Met onze focus op filmmuziek en de uitreiking van de World Soundtrack Awards hebben we een unieke plek verworven tussen de honderden festivals wereldwijd.”

Tekst en foto’s Sam De Kegel