Dubbelcheck: een burgemeester en een gepensioneerde

“Ik heb geen tijd om ziek te zijn”

De burgemeester

Naam: Marleen Mertens
Leeftijd: 50
Functie: Personeelsverantwoordelijke bij Techem/Caloribel en burgemeester van Grimbergen

“Ik ben lang alleen geweest met mijn twee kinderen, maar sinds drie jaar heb ik een vriend. Ik woon meestal bij hem, mijn kinderen zijn groter: Joke (20) zit op kot en Vik (23) woont in mijn huis. Omdat ik zo’n onregelmatige uren heb, kookt mijn moeder voor hen als ze thuis zijn. Ik woon namelijk in een dubbelwoning met mijn ouders. Ik ga af en toe wel eens een spaghetti eten met hen, om bij te praten. Zelf kook ik niet graag, maar mijn vriend Willy gelukkig wel.”

“Op maandag, woensdag en vrijdagnamiddag werk ik voor Caloribel. Zeven jaar geleden ging ik daar vier vijfde werken om schepen te kunnen worden. Sindsdien is de politiek alsmaar belangrijker geworden: het is eigenlijk mijn hobby. Nu ik burgemeester ben, behoud ik mijn halftijdse job bij het bedrijf. Maar mijn werkritme is hels. Ik sta op om zeven uur, ’s middags eet ik een sandwich of dagschotel, ’s avonds zijn er altijd vergaderingen. Ik ben lid van verschillende vzw’s en verenigingen, dus ik ben zo goed als elke avond op de baan. Gelukkig vindt Willy dat prima: hij vergezelt me regelmatig op de avondlijke ritten.”

“Tijd voor andere interesses of hobby’s heb ik niet. Ik lees graag, maar kom er nooit meer aan toe. Tien minuten een kruiswoordraadsel invullen in de krant: dat is mijn ontspanning. En ik probeer ook wekelijks te zwemmen. Het onregelmatige leven weegt fysiek zwaar: te weinig slaap en onregelmatig eten veroorzaken wel eens maagproblemen. Maar het is zoals mijn dochter zegt: tijd om ziek te zijn heb ik ook niet. En dat is mijn eigen keuze: ik doe dit gewoon té graag.”

Checklist

Werkuren: gemiddeld 80 uur/week
Avond- en weekendwerk: “Veel vergaderingen ’s avonds, in het weekend meestal representaties of huwelijken”
Overuren: “Horen erbij.”
Woon-werktraject: “Ik woon in Grimbergen: naar het gemeentehuis kan ik te voet, naar Caloribel in Anderlecht twintig minuten met de auto”
Thuiswerk: “Nee, voor beide jobs zit ik altijd op kantoor, ik werk liever op het gemeentehuis tot alles klaar is.”
Minder werken? “Dit ritme hou ik geen twintig jaar vol.”
Zen-factor: 8/10

De gepensioneerde

Naam: Willy Mergan
Leeftijd: 61
Functie: Gepensioneerde treinbestuurder bij NBMS/TGV

Ik heb altijd lange dagen geklopt, van tien tot twaalf uur per dag. Het harde werkritme van Marleen is me dus niet vreemd. Ik werk nog altijd hard, alleen is het niet betaald. Ik noem mezelf nu chauffeur en fotograaf van de burgemeester (lacht). Ik zaag bomen om in de tuin. Ik vergezel Marleen naar mosselsoupers, ga panelen ophangen en zorg voor ondersteuning van haar politieke activiteiten. Toen we elkaar leerden kennen, wist ik niet dat ze burgemeester zou worden. Van politiek had ik geen verstand. Ik ben zelfs nooit gaan stemmen. Maar ik steun haar voor 100 procent. Ik probeer haar af en toe lekker en gezond eten voor te schotelen. Ik ben net zoals zij lang alleen geweest en heb dus mijn plan leren trekken in de keuken.”

“Als treinbestuurder moet je op je 55ste met pensioen. Toch had ik met plezier wat langer blijven werken. De laatste twee jaar gaf ik opleidingen. Ik merk dat jonge conducteurs een beetje aan hun lot overgelaten worden: ze hebben geen benul van de ingewikkelde regels om in het buitenland te rijden. Ik vind dat ze de ervaren conducteurs hadden moeten inschakelen om de jongeren op te leiden. Elke derde donderdag van de maand gaan we met de ex-collega’s nog een pint drinken: dan gaat het vaak over dat onderwerp.

“Toen ik jonger was, had ik een heleboel interesses. Ik speelde bijvoorbeeld graag toneel. Maar toen ik alleen kwam te staan met twee zonen, ging al mijn energie en tijd naar hen. Nu zijn ze het huis uit en heb ik weer tijd voor iemand anders. Verveling heb ik in ieder geval nooit gekend.”

Checklist

Werkuren: Niet van toepassing
Avond- en weekendwerk: Niet van toepassing
Overuren: Niet van toepassing
Woon-werktraject: Niet van toepassing
Thuiswerk: Niet van toepassing
Minder werken? “Het is goed zoals het nu is.”
Zen-factor: 10/10

Tekst: Ann Lemaître - Foto's: Isabel Pousset