Dubbelcheck: in een bloemenwinkel en op de luchthaven

Thierry werkt voltijds, Herlinde 4/5de. Samen hebben ze twee dochters Miya (10) en Indy (8).

Zij

Naam: Herlinde Verstraete (37)
Functie: Bediende bij Petrens & Co. in Sint-Denijs-Westrem

“Je kunt niet én je gezin én je carrière op de eerste plaats zetten”

“Mijn mama heeft een speciaalzaak in orchideeën, ik help mee met de verzorging van de planten en de verkoop in de winkel. Dat geeft me veel voldoening: het is een heerlijk product, ik kan creatief zijn en werk in een schitterend team. Maar soms denk ik er over na om er nog wat bij te nemen. Alleen krijg ik dat niet voor mekaar zonder dat het ten koste gaat van mijn gezin. En je kunt niet én je werk én je kinderen op de eerste plaats zetten, eigenlijk kun je maar één van die twee dingen echt heel goed doen. Ik heb voor mezelf uitgemaakt wat het belangrijkste is en dat geeft me rust.”
 
“Toen Miya en Indy klein waren, was het leven hectisch. Met een man die vaak van huis was, kwam alles op mijn schouders terecht. Ik dacht dat ik meer tijd voor mezelf zou krijgen naarmate ze ouder werden, maar dat valt tegen. (lacht) Mijn dochters hebben nog veel aandacht nodig en ik hou graag een oogje in het zeil. Momenteel zitten ze op dans- en paardrijles. Dat is op woensdag en vrijdagavond, dus kan ik hen brengen en halen. Daar sta ik ook op, bij hun keuze moesten ze met mijn agenda rekening houden.”

“Het was wennen toen Thierry van job veranderde. In huis heb ik altijd alles volgens mijn werkschema gepland, ik rekende niet op hem. Maar plots was hij er elke dag. Eerst liep hij me voor de voeten, maar we hebben onze draai gevonden. Hij helpt me nu wel mee, maar poetsen, koken, wassen en strijken blijft toch vooral mijn ding. Ons evenwicht zit goed, er is amper stress in ons leven. Maar op financieel vlak was zijn vorige baan interessanter. Hij is wel erg tevreden dus ben ik ook blij. We hebben nu veel meer tijd samen, en dat is natuurlijk onbetaalbaar.”

CHECKLIST
Werkuren:  30 uur/week
Avond- en weekendwerk: “De winkel is op zaterdag open.”
Overuren: “Ik werk niet op zondag, maandag en woensdag. Maar tijdens piekperiodes sneuvelen die vrije dagen heel snel.”
Woon-werktraject: “We wonen vlakbij, op tien minuutjes rijden van de zaak in Sint-Denijs-Westrem.”
Thuiswerk: “Neen”
Minder werken? “Wellicht meer. Op termijn zal ik de functie van mijn mama overnemen, maar dat is nog niet aan de orde.”
Balansscore: 8/10

Hij

Naam: Thierry Ponette (37)
Functie: Duty operations officer bij de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge in Oostende

“Ik ben de papa die het vaakst aan de schoolpoort staat”

“Ik heb lang als flying loadmaster gewerkt, ik vloog mee met vrachtvliegtuigen om de lading te berekenen. Daardoor zat ik vaak drie weken per maand in het buitenland. Maar dat voortdurend van huis zijn, woog zwaar. Via Selor kon ik vorig jaar in de luchthaven van Oostende aan de slag. Ik ben er verantwoordelijk voor alle operaties aan luchtzijde. Onze dienst is 24/7 bemand. Ik werk in een ploegensysteem, maar een shift wisselen is zelden een probleem. Een heel verschil met vroeger, toen ik door het werk veel dingen moest missen. Op sociaal vlak voelt het nu alsof ik de lotto gewonnen heb.”

“Het is nog steeds geen nine-to-five job, dat is ook niks voor mij. Maar zo blijft ons gezinsleven soms één grote puzzel. In huis hebben we geen vaste taakverdeling, Herlinde maakt wel to do-lijstjes die ik voor 80 procent afwerk. (lachje) Ik hou me vooral met mannendingen bezig: naar het containerpark, het gras afrijden. Maar ik ben wel de papa die het vaakst aan de schoolpoort staat. Als ik de vroege shift of nachtdienst heb, kan ik zonder problemen mijn dochters halen. Ik vind het ook belangrijk om tijd voor hen te reserveren en hou daar in mijn agenda bewust rekening mee.”

“Ik ga vaak naar concerten en Herlinde gaat regelmatig mee. Opvang vinden is geen punt: we hebben vaste babysits en onze ouders passen met plezier op. Alleen dat ze altijd op zaterdag moet werken, vind ik soms lastig. ‘s Vrijdags kunnen we nooit samen op stap. Maar ze is op maandag vrij en als ik dan ook toevallig thuis ben, profiteren we er dubbel en dik van.”

CHECKLIST
Werkuren: 38 uur/week
Avond- en weekendwerk: “Ja”
Overuren: “Sporadisch”
Woon-werktraject: “Van Deinze naar Oostende ben ik 40 minuten onderweg. Ik heb nooit file, zalig.”
Thuiswerk: “Neen”
Minder werken?: “Een 4/5de job lijkt me perfect, maar financieel is dat niet haalbaar.”
Balansscore: 9/10

Tekst: Nathalie Van Laecke / Foto’s: Isabel Pousset