Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Dotcomtijgers: 4 redenen waarom webwinkels de wind in de zeilen hebben

Ze zijn jong en groeien als kool. Het is de nieuwe lading internetbedrijven en webwinkels, met namen als Groupon en Vente Exclusive. Maar waarin verschillen zij van die talloze dotcommers die tien jaar geleden roemloos ten onder gingen?Internethandel zit in de lift. De Belgische consument doet steeds vaker zijn aankopen online. Recente cijfers van onlinebetaalspecialist Ogone tonen aan dat de totale omzet van de Belgische e-commerce bedrijven in 2010 met ruim 28 procent steeg ten opzichte van het jaar ervoor. Hiermee maakt ons land met rasse schreden zijn achterstand in e-commerce goed tegenover andere Europese landen. Een resem nieuwe internetbedrijven springt op de kar. En daar hebben ze goede redenen voor.

Reden 1

(Straks) koopt iedereen via internet

In tegenstelling tot tien jaar geleden is internet vandaag een massamedium. Het is het medium dat Google vanuit het niets deed groeien tot een gigant van bijna 200 miljard dollar. Meteen het snelst groeiende bedrijf aller tijden. Ook e-commerce wordt big én bigger. De sportartikelengigant Nike liet op internet voor het vijftiende kwartaal op rij een dubbelcijferige groei optekenen. De gespecialiseerde site FashionUnited meldde zelfs dat de online verkoop van modeartikelen in zijn geheel de voorbije tien jaar met maar liefst 2.000 procent is toegenomen.

Omgerekend naar omzet vormt e-commerce intussen een belangrijke industrie. Volgens Test-Aankoop wordt er alleen in België jaarlijks bijna 2,5 miljard euro uitgegeven via internet. Het meest online gekocht zijn reservaties voor reizen en hotels, gevolgd door tickets voor concerten of bioscoop, boeken, cd's, dvd's en kleding. Ook het aanbod neemt toe. Zo is het aantal webshops op een jaar tijd met een derde toegenomen. Volgens Unizo telt Vlaanderen nu 6.000 winkels met een site waarop u uw bestelling kan plaatsen.


Reden 2

Online-verkoop = vak apart

De Amerikaanse warenhuisketen Macy's gaat de komende twee jaar ruim 700 mensen aanwerven voor zijn onlineverkopen. Want internetverkoop is een vak apart waar veel retailers nog onvoldoende mee vertrouwd zijn. Dat ondervinden ze soms aan den lijve. Bij postorderbedrijf 3 Suisses moeten bijvoorbeeld 160 banen verdwijnen, en ook La Redoute sluit een vestiging. “Sommige postorderbedrijven hebben de boot richting e-commerce gemist”, liet Gino Van Ossel van Vlerick Management School zich onlangs ontvallen. Terwijl andere, meer succesvolle webwinkels, de klanten alle informatie bieden en hen bijvoorbeeld toelaten de naden van een kledingstuk tot in detail te bestuderen, is de site van 3 Suisses, volgens hem, niet meer dan een kopie van de papieren catalogus. Internetbedrijven leggen hen het vuur aan de schenen. Deze week raakte bijvoorbeeld nog bekend dat Amazon een logistiek centrum van ruim 100.000 m² gaat bouwen nabij het Duitse Duisburg. Amazon is van plan om er tot 1.000 banen te creëren.

Reden 3

Onlineverkoop = zoek de juiste partners

Succesvolle internetbedrijven kunnen niet zonder partnerbedrijven. Een bedrijf als Vente Exclusive verklaart zijn forse groei voor een groot stuk aan nieuwe strategische partnerships. Zo werden deals afgesloten met belangrijke modehuizen als Unlimited Sports Group of Mexx. Partners kunnen groot zijn, maar ook klein. Kortingbonnensite Groupon focust zich bijvoorbeeld op deals met talloze (vaak kleinere) partnerbedrijven, zoals restaurants, hotels of lokale winkels. Zij maken hun aanbod interessant.

Reden 4

Onlineverkoop boomt dankzij groepsgevoel

Veel hedendaagse internetbedrijven oogsten succes dankzij hun ‘community’, zeg maar het groepsgevoel. Een site als Vente Exclusive omschrijft zich bewust als ‘shopping club’, met naar eigen zeggen meer dan een miljoen leden, verdeeld over België en Nederland. Via een site als Groupon krijgen meer dan een half miljoen Belgen elke dag aanbiedingen in de mailbox, om vervolgens daar in groep op te kunnen intekenen om zo een flinke korting te bekomen.

Een grote en actieve groep van getrouwen, is vandaag een belangrijke succesfactor. Het beste voorbeeld hiervan is Facebook, dat dankzij zijn 600 miljoen leden op 40 miljard dollar wordt gewaardeerd. Twitter wordt intussen op 4,5 miljard dollar ingeschat, terwijl het 'slechts' 45 miljoen dollar omzet zou halen. Een bedrijf als Groupon heeft intussen al een bod van 6 miljard dollar afgewezen als ‘te laag’. Toestanden die menig waarnemer doet vermoeden dat we stilaan naar een nieuwe internetzeepbel afstevenen. Maar laat dat de pret voorlopig niet bederven.

Groei e-commerce in België

De vraag:

+ 28 procent in 2010
(Ogone)

Het aanbod:

+ 1.500 winkels tot 6.000 winkels
(Unizo)

De omzet

2,5 miljard euro in 2010
(Test Aankoop)

Het potentieel:

16% van Belgen koopt online, tegenover 33% van Europa
(Deloitte)

Tekst: William Visterin