Foutmelding

 • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
 • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Dossier ict & engineering - App-economie komt op kruissnelheid

Twee jaar na de iPhone heeft ook de iPad van Apple zijn blijde intrede gemaakt in ons land. Intussen komen er dagelijks nieuwe applicaties (apps) voor deze toestellen, en ook bij ons steken steeds meer programmeurs en designers hun kostbare tijd in de ontwikkeling van apps. Maar brengen ze ook geld en banen op?

Ge Wang, directeur van de Stanford Laptop Orchestra, ontwikkelde in 2008 de app Ocarina. Met de software verandert de iPhone in een panfluit, gewoon door in de microfoon te blazen. Wang kon toen absoluut niet weten dat de 1 euro kostende app hem honderdduizenden downloads zou opleveren.
Bij ons hebben de apps nog geen miljonairs opgeleverd, maar nu ook de iPad, de tabletcomputer van Apple, sinds eind juli in België wordt verkocht, storten steeds meer bedrijfjes en individuen zich op deze groeimarkt.

Niet voor het geld

Bert Timmermans is webdesigner in loondienst maar ontwierp tijdens zijn vrije tijd Keypoint, een gesmaakte app voor de iPhone waarmee je presentaties kan aanmaken. “Als webdesigner ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar de manier waarop apps werken. Ik ben vanuit een webapplicatie begonnen en dan stap voor stap naar de app geëvolueerd. In Parijs had ik aan een seminarie van Apple deelgenomen, en daar heb ik contacten gelegd. Daarmee stond de trein op de sporen. Het is een echte uitdaging, en een goed resultaat werkt als een visitekaartje.” Brengt het ook centen op? “Dat is een ander paar mouwen”, geeft Timmermans toe. “Een app ontwikkelen is één zaak, maar je moet hem ook aan de man brengen, en daar komt pr bij kijken, en er kruipt enorm veel tijd in. Voor mij is het meer een hobby. Geen dure, want om de app te kunnen ontwikkelen heb je een iOS SDK-pakket (iOs is het besturingssysteem van Apple) nodig waarvoor je 79 euro abonnementsgeld moet neertellen. Je krijgt er ondersteuning en documentatie voor. Als een app in de Apple Store komt, dan gaat 70 procent van de winst van de betalende downloads naar de ontwikkelaar.”

Een groot probleem voor de individuele developer is dat je veel kwaliteiten in één persoon moet verenigen: je moet een goed idee hebben, kunnen programmeren en ervoor zorgen dat het design goed zit en de app gebruiksvriendelijk is. Daarom werken bedrijfjes meestal in teams.
“Wij zijn met zijn drieën en vullen elkaar aan”, zegt Koen Van der Auwera van 10to1, dat software op maat ontwikkelt. Toen hij meer dan twee jaar geleden een iPhone had bemachtigd in het buitenland, begonnen zijn handen te jeuken en ontwikkelde hij Oak, waarmee je snel berichtjes op Twitter kan posten. “Omdat het voor een beperkt publiek is, hebben we er niets aan verdiend”, geeft hij toe. “Maar alles bij elkaar vergde de app ook maar een paar dagen werk, het moeilijkste was om de taal onder de knie te krijgen.” Daar wringt voor sommigen precies het schoentje: Apple dwingt ontwikkelaars in een streng keurslijf, zodat geïnteresseerde informatici wel wat moeten studeren vooraleer ze aan de slag kunnen gaan. Maar het keurslijf biedt ook voordelen: door het unieke concept past elke applicatie perfect in de Apple-filosofie. “Apple is altijd radicaal geweest”, zegt Luc Peeters van het Gentse bedrijf Digitmedia. “Maar wie de programmeeromgeving kent, boekt mooie resultaten. Apple zet wel onmiddellijk de lijnen uit en kijkt als een schoonmoeder mee over je schouder, maar je app werkt meteen en de gebruiker weet intuïtief hoe ermee om te gaan.” 

Op zoek naar de witte raaf

Digitmedia leeft van de apps, die het bedrijf enkel in opdracht ontwikkelt. In september lanceert de Persgroep normaal gezien een app waarmee bezitters van een iPad de kranten van de groep tegen betaling op hun toestel zullen kunnen lezen. “Daar werken we nu met een kern van drie mensen aan”, zegt Luc Peeters. “Samen met een schare freelancers. We willen ook nieuw personeel aanwerven, maar app-specialisten zijn voorlopig nog witte raven. De meeste freelancers zijn nu nog programmeurs die na hun uren met apps aan de slag gaan. Sinds de iPad werd gelanceerd is er wel een professionalisering op gang gekomen. En steeds meer bedrijven profileren zich als spelers op de markt, wijzelf leven overigens voor 100 procent van de apps.”
Peeters bevestigt ook dat nog te weinig programmeurs Objective-C onder de knie hebben, de programmeertaal die je nodig hebt om voor Apple te werken. “En het aspect ‘gebruiksvriendelijkheid’ is inderdaad ook primordiaal: we hebben specialisten nodig die kunnen nadenken over het concept en de interface, en die dat in een grafisch design kunnen vertalen. Nog maar weinig mensen zijn daartoe in staat, maar het is zeker een markt die zich gaat ontwikkelen. We hebben dringend goede trainers nodig die informatici en designers kunnen omscholen tot app-specialisten.”

Apple houdt alles streng in het oog, en elke app moet dan ook worden goedgekeurd voor hij naar de Apple Store gaat. “Dat is soms lastig”, geeft Luc Peeters toe. “Vooral omdat er enkel richtlijnen op hoog niveau bestaan, je weet nooit hoe alles uiteindelijk zal verlopen. Zo heeft Apple wel wat problemen met apps waar men geld mee probeert te verdienen, en dat is in de mediasector bijvoorbeeld vaak het geval. Daarom moeten we altijd omzichtig te werk gaan, anders dreigen heel wat uren arbeid verloren te gaan.”
Zijn de iPhone en iPad een hype of zijn de toekomstperspectieven rooskleurig? “Als ik mijn iPad meeneem naar familie wordt daar altijd enthousiast op gereageerd”, verzekert Koen Van der Auwera van 10to1. “Het is een fijn toestel, iedereen is er onmiddellijk mee weg. Het is dus zeker geschikt voor het brede publiek.” Luc Peeters ziet ook mooie vooruitzichten voor de werkgelegenheid: “De markt voor de ontwikkeling van apps groeit, de grote spelers zullen zeker op de kar springen en daarnaast zullen er ook nichespelers zijn die via specialisatie met winst kunnen werken. Wie zich nu als expert profileert, kan zijn carrière een mooie wending geven!”

2 miljoen

Apple verkocht na de lancering wereldwijd 2 miljoen iPads in twee maanden. In België kost de iPad tussen 500 en 800 euro.

6,5 miljard

Er zijn al 6,5 miljard applicaties gedownload van de App Store, of 200 per seconde. De ‘winkel’ telt maar liefst 250.000 applicaties. 25.000 daarvan zijn iPad apps.

Top-10  betaalde iPad apps in België op 28/08/2010

(bron iPadzone)

 1. The Three Little Pigs HD
  Het verhaal van de drie biggetjes, pedagogisch verantwoord
 2. Pages
  Tekstverwerker voor de iPad
 3. Goodreader for iPad
  ‘Zwitsers zakmes’ om bestanden te ordenen en af te spelen
 4. James Cameron’s Avatar for iPad
  Filmgame van de regisseur van de ‘Titanic’
 5. Friendly – Facebook browser
  Browser voor de iPad
 6. Numbers
  Spreadsheetprogramma
 7. Weather Pro for iPad
  Weersverwachtingen, radar- en satellietbeelden
 8. Pinball HD
  Game waarin verschillende spelers het tegen elkaar kunnen opnemen
 9. Keynote
  Presentatieprogramma
 10. Penultimate
  Virtueel schoolbord om notities bij te houden

 Tekst: Eric Adams