DIP selecteert Final Sixteen

 

DIP selecteert Final Sixteen

DIPNa de Online Quiz van de Vacature Academy moeten de laatste veertig kandidaten nog één horde nemen: zij worden geëvalueerd in een assessment center bij DIP. We ontrafelen hier de geheimen van een assessment center. Eén goede raad hierbij is alvast: "Blijf vooral jezelf!"

Teamplayers

Teamplayers hebben een streepje voor, want DIP zoekt in de eerste plaats mensen die communicatief en interactief ingesteld zijn. Voor egotrippers is er geen plaats aan boord. Belangrijk is ook dat de "final sixteen" goed gemotiveerd zijn en samen naar oplossingen willen zoeken. Maar dat betekent niet dat er zestien identieke profielen naar Peking vertrekken.

Johan Ceulemans, Managing Director DIP ConsultingBinnen een groepsassessment zie je altijd een aantal mensen die de kar trekken. Daar heb je er zeker een aantal van nodig, maar het hoeven niet allemáál leiders te zijn. Wij zoeken vooral mensen die op een constructieve manier met elkaar kunnen samenwerken. Dat is belangrijk, want tijdens de Vacature Academy krijgen de deelnemers opdrachten voorgeschoteld die ze gezamenlijk moeten uitvoeren. We streven vooral naar een complementaire groep met mensen uit verschillende disciplines: marketing, sales, financiën, ... Het moeten niet allemaal managementprofielen zijn. Integendeel, het is heel verrijkend om bijvoorbeeld een expert in R&D naast een people manager te zetten. De groepsdynamiek is cruciaal om een project waar intensief wordt samen gewerkt en geleefd te laten slagen voor iedereen.

Assessment Center

Severine Van Den Brulle, HR consultant DIP Consulting De selectie zelf gebeurt door middel van een Assessment Center. Dat bestaat uit drie luiken: een interview waarin gepeild wordt naar de competenties, een individuele presentatie en natuurlijk een groepsoefening. Tijdens die groepsoefening moeten de kandidaten samen een case oplossen. Het uiteindelijke resultaat is niet het meest relevante. Het is vooral interessant te volgen hoe het proces verloopt om met een oplossing uit de bus te komen. Met andere woorden: wie neemt welke rol op zich, welke bijdragen leveren de verschillende kandidaten, zijn mensen constructief of blokkeren ze het proces? Vergis je niet, het is absoluut geen goed idee om constant het hoge woord te voeren. Zeker niet als mensen dat op een vrij autoritaire manier doen of als dat alleen maar bedoeld is om te scoren. De assessoren hebben dat vrij snel door. Het is veel belangrijker dat je met sterke en onderbouwde argumenten komt aanzetten.

Het Assessment Center resulteert in een sterkte-zwakteanalyse met aandacht voor persoonlijke effectiviteit, communicatie en interpersoonlijk functioneren. Zo peilt DIP in deze context naar verschillende eigenschappen: kan iemand zich goed aanpassen aan de omstandigheden, luistert hij actief, gaat hij vlot met anderen om? Een belangrijke eigenschap in de context van de Vacature Academy is zonder twijfel empathie. Empathie betekent oog en oor hebben voor de denkwereld van je gesprekspartners, inlevingsvermogen dus, ook voor andere culturen.

 

Vacature Academy Editie 2012

Eind oktober trekt Vacature met een uitverkoren groep van young potentials naar Peking University voor de Vacature Academy Editie 2012. Ter plaatse volgen zij helemaal gratis een unieke, één week durende MBA-opleiding met de beste Belgische én internationale Vlerick-professoren.

Benieuwd naar beelden van de assessment-ronde? Wij maakten een korte videoreportage.

(Meer Info)

Meer weten over het programma van de Vacature Academy?

Vacature Academy Editie 2012 trekt naar China, meer bepaald naar Peking, onder de deskundige leiding van Vlerick Business School. (Meer Info)

Over Barco

Barco, a global technology company, designs and develops visualization solutions for a variety of selected professional markets: control rooms, defense & aerospace,... (Meer Info)

Over Electrabel

Werken bij Electrabel, Groep GDF SUEZ, is meer dan werken bij een groot, internationaal bedrijf. De 7.000 werknemers van Electrabel geven elke dag het beste... (Meer Info)

Terug naar Homepage