Dinsdag bij PwC

Vandaag werk ik vanuit Brussel. Ik ben dus vroeger op kantoor dan gisteren. Omdat ik nog niet ontbeten heb, ga ik eerst iets halen om te eten. Ik koop ook een smoothy, u weet wel, zo van die drankjes vol fruit en boordevol vitamines die elke dag vers gemaakt worden door de dames in het restaurant.


Gisteren heeft Emmanuelle, één van de transfer pricing consultants in Brussel, iets voorbereid voor een van onze auditklanten. Op vraag van onze auditcollega’s kijken we na of de belastingprovisies die de klant heeft aangelegd voor bepaalde transfer pricing aspecten van hun business redelijk ingeschat zijn en of de gehanteerde methode vanuit een TP perspectief redelijk is. Ik neem de documentatie door die de klant ons heeft bezorgd en kijk vervolgens de voorbereiding van Emmanuelle na. Zoals steeds levert ze prima werk af waardoor we dit redelijk snel in een finale plooi kunnen gooien. Ik vraag haar nog enkele opmerkingen toe te voegen die betrekking hebben op de mogelijke transfer pricing aspecten van een aangekondigde herstructurering. Herstructureringen zijn een aspect waar we altijd aandacht voor hebben maar dit thema is enkel actueler geworden sinds de OESO hierover haar standpunt (voor discussiedoeleinden) gepubliceerd heeft. Als je hier meer over wilt weten, kan je terecht op de volgende website. Je vindt er binnenkort trouwens ook de opmerkingen van PwC op terug.


Vervolgens bespreken we dit met Patrick. Als partner is hij namelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit en juistheid van het advies dat aan de klant wordt bezorgd.


Nadat de eerste taak van de dag erop zit ga ik in mijn mailbox op zoek naar de info voor onze collega’s van PwC Oostenrijk (zie gisteren). Het is niet makkelijk om de info terug te vinden. Aangezien het gaat om een van onze grootste klanten gaat het niet om een paar e-mails maar om enkele honderden. Ik vind de informatie na een tijdje maar gezien de informatie confidentieel is, besluit ik om voorlopig niets door te sturen maar eerst af te stemmen met Xavier of we dit hoegenaamd wel mogen delen met andere PwC kantoren. Ik bel hem op en we besluiten dat we de informatie niet kunnen doorsturen. We besluiten onze Oostenrijkse collega’s te contacteren en stellen voor dat we zullen nagaan bij de klant of er andere en meer recente informatie beschikbaar is die eventueel gedeeld kan worden met PwC Oostenrijk en die hen verder op weg kan zetten voor hun analyse van de Oostenrijkse entiteit.


Het is ondertussen middag en ik besluit snel een broodje te halen beneden. Ik eet achter mijn pc wat uitzonderlijk is maar ik moet vanavond op tijd doorgaan naar de HUB voor de presentatie voor de bachelorstudenten en er moeten eerst nog een aantal zaken afgewerkt worden. De namiddag zal sowieso weer voorbij vliegen.


Ondertussen blijkt dat de shortski bij sommigen toch enige schade heeft aangericht. Isabel komt toe op kantoor met een arm in de plaaster. Ze heeft wat schade opgelopen toen ze een van onze Roemeense collega’s (ook gekend als kamikaze ) op de skipiste wou behoeden voor een valpartij. Het is goed als je weet dat je altijd op je collega’s kan rekenen.


In de loop van de namiddag stuurt Charlotte mij haar eerste versie van het transfer pricing rapport door voor de softwaretool. Ze wil weten of ze op de goede weg is. Er waren namelijk geen voorbeelden beschikbaar waar ze inspiratie kon opdoen maar een vluchtige blik leert dat het goed zit. Ik laat haar dit weten en ben gerustgesteld dat we het rapport op tijd aan de klant kunnen bezorgen. 


De rest van de namiddag lopen de zaken iets minder gestroomlijnd. Ik krijg verschillende telefoons van Xavier die ondertussen op de luchthaven is. Er moet een voorstel gemaakt worden voor een van onze klanten om een benchmarkingstudie uit voeren en we moeten ook iets schrijven over het belang van transfer pricing. Dat laatste is het meest dringend en na een halfuurtje heb ik de nodige informatie gevonden. Ondertussen probeer ik ook de Dienst Voorafgaande Beslissingen te bellen in verband met een dossier van een van onze klanten dat al een tijdje aansleept. We hebben verschillende malen additionele informatie opgeleverd en ik wil weten of ze nog bijkomende informatie nodig hebben. De rest van de namiddag werk ik nog een aantal zaken af die de voorbije dagen waren blijven liggen en voor ik het goed en wel besef is het 5 uur. Tijd om samen met Rob naar de HUB te vertrekken.


Er worden drie presentaties gegeven, telkens voor een andere groep. Eerst legt de verantwoordelijke professor van de afstudeerrichting uit wat de afstudeerrichting juist omvat en vervolgens stellen we ons voor. We vertellen kort welke opleiding we juist gevolgd hebben, hoe de opleiding ons helpt in het uitoefenen van onze dagdagelijkse job en wat de voornaamste voordelen van de afstudeerrichting zijn. Het is belangrijk dat we de studenten warm kunnen maken voor de richting fiscale wetenschappen en ongetwijfeld zien we enkelen van hen volgend jaar terug op de jobbeurs die elk jaar voor de laatstejaarsstudenten wordt georganiseerd. Om de avond in schoonheid te eindigen gaan we nog een pintje drinken en vervolgens rijd ik naar huis.


Morgen bericht ik jullie weer vanuit Gent over het leven als senior consultant bij PwC.


Jonas Van de Gucht, Senior Tax & Legal Services


Lees de volgende aflevering.