Deloitte blogt: "Vergaderen over brandend actuele thema's"

Naam: Joke Decaestecker

Functie: Senior Tax Consultant Cross-Border Tax

Opleiding: Master in Rechten, Manama in Fiscaliteit aan Ugent

Dag! Mijn naam is Joke Decaestecker en ik ben sinds september 2006 aan de slag bij Deloitte Belastingsconsulenten in de afdeling vennootschapsbelasting. Tijdens de komende week neem ik jullie mee op sleeptouw en hoop ik zo een beeld te kunnen schetsen van mijn werkzaamheden bij Deloitte.

Maandagochtend

Psychologisch de meest pijnlijke ochtend van de week na een deugddoend – maar zoals steeds te kort – weekend. Gelukkig zijn er al een aantal collega’s op kantoor wanneer ik ’s ochtends aankom. Het opstarten van de computer gaat dus gepaard met een noodzakelijke kop koffie en de weekendverhalen van de collega’s met wie ik een bureau deel.

Een ideale gelegenheid ook om – vooraleer de week in al haar activiteit losbarst – even een overzicht te maken van de openstaande punten uit de vorige werkweek en de “to do’s” die deze week op de planning staan. Het wordt een spannende week. Morgen staat er een vergadering met een klant op het programma en die moet natuurlijk voorbereid worden. In de voormiddag zit ik daarom even samen met een collega om de vergadering voor te bereiden. Het onderwerp is brandend actueel … de fiscale maatregelen die door onze nieuwe federale regering ingevoerd worden. Aan de hand van onze dossierkennis identificeren we de mogelijke uitdagingen voor onze klant en stellen we een agenda voor de vergadering op.

Verder zit ik in de namiddag ook nog even samen met een “junior” collega in verband met een advies dat we moeten schrijven voor een andere klant. Er moeten nog een aantal juridische opzoekingen gebeuren vooraleer we een volledig beeld hebben van alle  fiscaal technische aspecten met betrekking tot de vragen die door de klant gesteld werden. Ik geef mijn collega alvast de achtergrondinformatie in verband met het dossier mee en spreek af om morgen opnieuw even samen te zitten en het resultaat van de opzoekingen te bespreken. We werken voor dit advies samen met onze Deloitte collega’s in de Verenigde Staten en bellen daarom even in de late namiddag om de laatste stand van zaken te vernemen. Verder krijg ik tijdens de namiddag ook nog een aantal telefoontjes van klanten die korte vragen hebben in verband met hun dossier. Tot slot  bel ik ook nog even met een contactpersoon bij de fiscale administratie om een datum af te spreken waarop er een fiscale controle zal doorgaan bij één van onze klanten.

Zo, deze maandag zijn we zonder kleerscheuren doorgekomen. Snel naar huis om nog een rondje te gaan joggen. Ik vertrek volgende week immers op skivakantie en wil toch een beetje in vorm zijn!   

Tot morgen,
Joke.