Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Deloitte blogt: "Altijd leuk om mijn bureau in te ruilen voor veldwerk"

Naam: Joke Decaestecker

Functie: Senior Tax Consultant Cross-Border Tax

Opleiding: Master in Rechten, Manama in Fiscaliteit aan Ugent

Vandaag een spreekwoordelijke snelle start genomen. De werkdag werd ingezet met een interne vergadering in verband met de vraag of we ons in het kader van een specifiek scenario kunnen beroepen op de toepassing van het dubbelbelastingverdrag dat gesloten werd tussen België en Noorwegen.

Samen met de verantwoordelijke partner op het dossier en een collega die specialist terzake is, wisselen we van gedachten, identificeren we aandachtspunten die afgestemd zijn op het klantendossier en contacteren we onze Deloitte collega’s in Noorwegen om een aantal punten betreffende onze bevindingen te valideren.

Verder zit ik ook nog even samen met een “junior” collega om het resultaat van de gevraagde opzoekwerkzaamheden te bespreken. We besluiten dat er nog een aantal bijkomende bronnen moeten geraadpleegd worden om ons advies te ondersteunen maar bespreken alvast de structuur van het advies zodat mijn collega aan de slag kan om een eerste ontwerp te schrijven. Ik zal het ontwerp later deze week nakijken, en verfijnen waar nodig, om het vervolgens voor te leggen aan de partner waarmee we op dit dossier samenwerken.

Tijdens de lunch spreek ik in het bedrijfsrestaurant af met een collega die in het Deloitte audit department werkzaam is en die ik lange tijd niet meer gezien heb. We leerden elkaar kennen in New York waar ik gedurende zes maanden gewerkt heb op de “Belgian desk” van Deloitte. Een onvergetelijke ervaring waar ik – naast waardevolle fiscale kennis – heel wat mensen heb leren kennen binnen en buiten het Deloitte netwerk. Het duurt niet lang vooraleer we met enige weemoed herinneringen ophalen aan deze fantastische periode!

In de namiddag vertrek ik samen met twee collega’s richting Antwerpen voor de vergadering waarover ik gisteren reeds schreef. We lichten de nieuwe fiscale maatregelen die door Di Rupo I ingevoerd werden toe aan een publiek dat bestaat uit bedrijfsjuristen, fiscalisten en accountants. Ik neem het luik “vennootschapsbelasting” voor mijn rekening en probeer op een begrijpelijke wijze de laatste stand van zaken uit te leggen met nadruk op de elementen die relevant zijn voor de klant. Als fiscalist kies je ervoor om aan de slag te gaan in een sector die voortdurend in beweging is … en het hoeft geen betoog dat het de laatste maanden (jaren?) windstil was op wetgevend fiscaal gebied door een gebrek aan een federale regering. Sinds de herfst van 2011 beleven we echter hoogdagen wat fiscale wetswijzigingen betreft en dat vereist natuurlijk dat wij als raadgevers steeds op de hoogte blijven van de recentste ontwikkelingen. Ons publiek stelt gretig bijkomende vragen en we proberen samen een inschatting te maken van de impact van de nieuwe fiscale maatregelen op de operationele werking van de klant. Met voldoening stappen we de auto in richting Brussel. Ik vind het altijd leuk om mijn bureau in te ruilen voor “veldwerk” op het terrein van onze klanten!

Tot morgen,
Joke