De werkdag van een verkiezingscoördinator in West-Vlaanderen

Het Agentschap voor Binnenlands Bestuur (ABB) staat in voor de organisatie van de lokale verkiezingen. Vacature ging een dag op stap met Stefanie Kerkhof (27), provinciaal coördinator in West-Vlaanderen, goed voor 924.435 kiezers en 1.284 stembureaus, verspreid over 64 gemeenten.

9:00 Aankomst op kantoor, hartje Brugge

verkiezingscoordinator

“Bij een kop koffie check ik mijn e-mails. Alles wat niet met de verkiezingen te maken heeft en niet dringend is, blijft liggen. Een klein jaar al ben ik met de verkiezingen bezig, de laatste maanden besteed ik er een goeie 80 procent van mijn tijd aan. Sowieso werk ik nu veel langer dan anders. Nee, ik vind dat geen punt. En ja, ik ken alle clichés over ambtenaren”, lacht Stefanie.

9:30 Even samenzitten met de baas

verkiezingscoordinator

Kort overleg met Bruno Vanmarcke, Afdelingshoofd van de Provinciale Afdeling van het ABB en de baas van Stefanie. “We overlopen de stand van zaken en blikken vooruit op de afspraken die ik vandaag heb. Met het oog op de verkiezingen werken we in een projectstructuur, wars van de gebruikelijke hiërarchie. Eigenlijk rapporteer ik aan de projectleider op Vlaams niveau, maar Bruno geeft – dankzij zijn ervaring – altijd goeie tips.”

10:00 Naar de residentie van de provinciegouverneur

verkiezingscoordinator

Het gesprek met provinciegouverneur Carl Decaluwé neemt een verrassend praktische wending, ook al omdat in 9 van de 64 West-Vlaamse gemeenten digitaal wordt gestemd: “Waar zullen de stembrieven en de USB-sticks precies gestockeerd worden? In welke delen van de kelder van het gouverneurshuis is er plaats? Wanneer en via welke ingang zal het materiaal worden binnengebracht?” De sfeer is ontspannen. Alles loopt blijkbaar vlot. “Laat ons hopen dat het na de verkiezingen allemaal even vlot gaat”, besluit de gouverneur met een grapje.

11:00 Persmoment op het OCMW-hoofdkantoor

verkiezingscoordinator

In Brugge is het de eerste keer dat het vertrouwde rode potlood wordt ingewisseld voor de stemcomputer. Het Brugse OCMW organiseerde een reeks vormingssessies voor kiezers die met koudwatervrees kampen. Vandaag wordt de lokale pers daarover ingelicht. Stefanie komt meeluisteren en krijgt enkele onverwachte vragen voorgeschoteld. Daarna wordt een gloednieuwe stemcomputer uitgetest. Kaart insteken, keuze maken, ticket met barcode in ontvangst nemen, inscannen, ticket in de urne en klaar is kees.

15:30 Vergadering met de 14 regioverantwoordelijken

verkiezingscoordinator

Iedere regioverantwoordelijke van het ABB is verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen in een aantal gemeenten. “Vandaag houden we een ‘debriefing’ over de goedkeuring van de schermafdrukken, het digitale equivalent van de kiesbrieven. Is de procedure in alle gemeenten vlot verlopen? Wat kan er volgende keer beter?” Voorts wordt er overlegd over de verspreiding van de verzegelde pakketten met de USB-sticks en de paswoorden voor de digitale stembureaus. “Dat wordt gegarandeerd werk voor het allerlaatste moment, flexibiliteit is het codewoord.” Het worden nog hectische dagen, iedereen is bij deze verwittigd.

19:00 Info-avond voor de voorzitters van de stembureaus

verkiezingscoordinator

Stefanie geeft een presentatie voor de voorzitters van de digitale stembureaus in Veurne, De Panne, Alveringem en Koksijde. Het gaat over hun precieze taken. “Een beetje droge materie, veel ruimte voor interpretatie is er niet.  Ik probeer het zo praktisch mogelijk te houden.” De voorzitter van het hoofdbureau van Veurne, die de sessie van vanavond leidt, looft de meer dan 100 aanwezigen voor het vervullen van hun burgerplicht, en belooft sancties voor de opgeroepen bijzitters die morgen hun kat sturen. Stefanie is trouwens zelf opgeroepen om te gaan tellen. “Maar op de dag van de verkiezing moet ik in het Boudewijngebouw in Brussel zijn, het zenuwcentrum van de verkiezingen, om de centrale helpdesk van het ABB te bemannen.” Als dat geen geldig excuus is.

Tekst en foto’s Karin Eeckhout