De portemonnee van 'Superstaar' Gunter Lamoot

Voor het tweede seizoen van zijn programma 'Superstaar' duikt komiek Gunter Lamoot opnieuw op geheel eigen wijze het vtm-archief in. We vroegen hem waar hij graag zijn centen aan uitgeeft.

Eten en wonen, net zoals iedereen

“Zoals iedere normale mens spendeer ik het gros van mijn geld aan levensnoodzakelijke middelen. Eten, dat moeten we allemaal doen, en een dak boven ons hoofd vinden we tegenwoordig ook onmisbaar. Het is ongelooflijk hoeveel geld in die noodzaken kruipt.”

Een afkeer voor het hedendaagse consumentengedrag

“Naast die dingen waaraan je als mens niet kan ontsnappen, verzet ik me een beetje tegen het hedendaags consumentengedrag. Kleren kopen interesseert me niet. Mijn vrouw sleurt me wel eens mee naar een of andere winkel als ze vindt dat het weer tijd geworden is om die versleten broeken te vervangen. Dan kopen we ineens een voorraad. Ook horloges, parfum en andere prullaria vind ik ronduit achterlijk. Ik koop ook zelden merken, ik heb daar absoluut geen interesse in.”

Toch een beetje blasé

“Waarin ik wel een onbegrensde interesse heb zijn cd's, dvd's en goede boeken. Maar ik moet wel zeggen dat ik het verschrikkelijk vind om samen met de grote massa in een veel te drukke platenzaak of boekenwinkel op zoek te gaan naar iets uniek. Het is toch ironisch hoe iedereen altijd op zoek gaat naar diezelfde originele plaat. Iedereen wil bijzonder zijn en om die bijzonderheid te bereiken zoekt men eigenlijk gewoon net wat alle anderen ook zoeken. Ik wil niet zeggen dat ik de uitzondering ben die de regel bevestigt, maar ik vind dat kuddegevoel gewoon versmachtend.”

“De plek bij uitstek waar je echt dingen kan vinden die je nergens anders ziet is Amazon.com. Dat klinkt een beetje suf, maar daar kan ik uren van mijn tijd aan spenderen. Ik geloof dat ik wereldwijd wel eens de grootste afnemer van Amazon zou kunnen zijn. Je kan er alles vinden, je hoeft je er niet al te intensief voor te verplaatsen en een paar dagen later ligt dat eenvoudigweg in je bus. Dat alles dan ook nog tegen een redelijke prijs, een pure win-winsituatie.”

Revisionisme is ongezond

“Natuurlijk heeft dat online aankopen van cd's, dvd's en boeken ook een  keerzijde. Het gebeurt wel eens dat ik een volledig foute plaat koop. Maar ik geloof dat die miskopen deel uitmaken van het proces. Het hoort erbij af en toe eens een verkeerde weg in te slaan om dan terug het juiste pad op te zoeken. Ik ben geen revisionist die zich zijn misstapjes of miskoopjes beklaagt, ik probeer er alleen geen gewoonte van te maken.”

Leven van de liefde

“Ik bezit geen waardevolle spullen. De meeste dingen vind ik waardeloos of overbodig. Van de andere dingen zoals eten ben ik fysiek afhankelijk om te kunnen overleven. Ik heb een dak boven mijn hoofd, en ook dat zie ik als een noodzaak, zeker als je een familie hebt waarvoor je zorg wilt dragen. Dat huis was trouwens een koopje. Hoeveel we er precies voor betaald hebben, herinner ik me niet meer, maar het was een aantal maanden voor de prijzen van immobiliën de lucht in schoten. We hebben zelfs een auto, een Citroën-gezinswagen maar ikzelf rijd daar niet mee, die is voor mijn vrouw. Eigenlijk volstaat voor mij de liefde. Liefde en genegenheid zijn de dingen die me doen leven, en om die dingen op hun beurt in leven te houden moet je nu eenmaal ook geld verdienen en uitbesteden.”